• Visionsmedlemmen Lukas Berggren och nyanlända Yehya Najem Taifour träffas då och då för att prata fotboll.

Mångfald

Språkvän gör succé på jobbet

23 februari 2018

Anställda på Göteborgsregionens kommunalförbund fick möjlighet att träffa nyanlända under arbetstid och prata svenska med dem. Ett initiativ som blivit så uppskattat av personalen att det kommer att fortsätta under våren.

Visionsombudet och vaktmästaren Lukas Berggren, som jobbar på Göteborgsregionens kommunalförbund, fick idén under en mångfaldsdag som Vision anordnat. Postorderföretaget Ellos var där och berättade om hur de arbetat med ett språkvänsprojekt.

– Efteråt kunde jag inte släppa tanken: varför gör inte vi också det här?

Lukas Berggren la fram idén om att starta ett språkvänsprojekt på arbetstid för arbetsgivaren, som gav sitt godkännande till att ställa upp med kostnader för arbetstid, lokaler och fika.

– Det kändes självklart att vi skulle vara med och bidra. Tillsammans med våra medlemskommuner arbetar vi med olika insatser för att främja integration. Genom det här initiativet fick våra medarbetare på ett mycket konkret sätt chansen till ökad kunskap och förståelse för vikten av integration, säger förbundsdirektör Helena Söderbäck.

Sedan bestämdes det att runt tolv anställda på Göteborgsregionens kommunalförbund skulle få möjlighet att träffa lika många nyanlända och prata svenska med dem under fem tillfällen under hösten 2017 under en och en halv timme. Flyktingguide/Språkvän i Göteborgs Stad hjälpte till att skapa kontakt med tolv nyanlända män och kvinnor från sex olika länder.

Under en av de första träffarna ordnade Lukas Berggren med ståbord som ställdes fram i kommunalförbundets lokaler och på dem satte han upp skyltar som inspiration för samtal. På skyltarna stod saker som ”hemland”, ”drömmar”, ”intressen” och ”matkultur”.

– Vi valde att låta bli att matcha ihop deltagarna med varandra och lät i stället folk mingla omkring och prata. Det fungerade bra, säger han.

Tanken med spåkvänsprojektet är att ge de nyanlända möjlighet att prata svenska, samhällsorientering och att skapa integration i praktiken.

– Det här har verkligen varit bra för oss anställda. Det ger så mycket glädje att få träffa och lära känna nya människor. Ens perspektiv och fördomar utmanas och man kommer ur sin egen bubbla, säger Lukas Berggren.

Några av deltagarna fortsätter att träffas lite då och då även efter att projektet avslutades i november. Lukas Berggren och 23-åriga Yehya Najem Taifour från Syrien har varit och ätit lunch vid ett tillfälle och ses ibland för att prata fotboll.

– Det är bra att lära känna personer i Sverige och att få prata svenska. Det är viktigt att prata svenska utanför skolan också. Det har varit jättebra för mig, säger Yehya Najem Taifour.

Eftersom projektet blivit så lyckat kommer det att fortsätta under våren. I mars startar en ny omgång träffar som anställda och helt nya nyanlända kommer att bjudas in till.

– Det känns fantastiskt att det här kommer att fortsätta, säger Lukas Berggren. 

Språkvänsprojektet

Problemet

Det är svårt för nyanlända att komma in i det svenska samhället utan kontakter och språk­kunskaper.

Så gjorde vi

Anställda på Göteborgsregionens kommunalförbund startade i ett språkvänsprojekt.

Så blev det

Språkvänsprojektet blev uppskattat av både anställda och nyanlända. En ny omgång av språkvänsträffar kommer starta under våren.

 

  • Tolv nyanlända från Syrien, Irak, Mexiko, Colombia, Eritrea och Grekland fick träffa tolv anställda på Göteborgsregionens kommunal­förbund.
  • Den nyanlända var mellan 20 och 50 år.
  • Arbetsgivaren stod för kostnader för arbetstid, lokaler, fika samt vid ett tillfälle ett besök på Universeum i Göteborg.
  • Språkvänsprojekt drivs i många kommuner runt om i landet. Tanken är att man genom att träffas och ha roligt tillsammans bryter utanförskap och bidrar till gemenskap.

Relaterade artiklar