• Fredrik Sangfelt och Anes Alsayfi är nöjda med Håbo kommuns satsning på socialsekreterare.

Lön och villkor

Sockrar för socionomer

23 februari 2018

110 procent lön och pensionspeng är lockbeten i kampen om arbetskraften.

Många kommuner har på senare år gjort satsningar för att minska personalomsättningen bland socialsekreterare. Kortare arbetstid är ett exempel. Därtill har Vision och andra fack drivit på för arbetsmiljöförbättringar som introduktion av nyanställda och administrativ avlastning. Men konkurrensen om personal är fortfarande hård, och nu tar arbetsgivare till nya lockbeten.

I Ydre har kommunstyrelsen just gett klartecken till att kunna erbjuda extra pensionsinbetalningar vid rekrytering av socionomer.

– Vi vill kunna använda det i marknadsföringen för att få fler sökande, säger socialchefen Camilla Ljungdahl.

Varför behövs det?

– Vi är en jätteliten kommun som ligger långt ifrån de stora lärosätena. Flera andra kommuner erbjuder kortare arbetstid. Vi ska kunna ge både högre lön, möjlighet att gå ner i tid och individuella pensionslösningar.

I Håbo kommun har man en annan variant. Dels finns en bonus på 10 000 kronor att hämta för alla kommunanställda som tipsar om socialsekreterare som anställs. Dels kan socialsekreterarena välja om de vill jobba 80, 90 eller 100 procent. Och samtidigt få en lön som motsvarar 90, 100 eller 110 procent.

– Det blir ett par tusenlappar. Det är klart att det är bra, lönen är viktig, men det avgörande är ändå arbetsbelastning och arbetsmiljö. Och nu har vi fått stabilitet i bemanningen, säger Fredrik Sangfelt, social­sekreterare på enheten för barn och unga.

Hans nya kollega Anes Alsayfi sätter också arbetsmiljön i första rummet.

– Extrapengarna hade delvis betydelse för att jag började här. Men framför allt att det är en liten kommun med möjligheter att utvecklas. Jag träffade mina kolleger i arbetsgruppen redan vid första intervjun, jag har möten med min mentor varje vecka och jag får det stöd jag behöver. Det fungerar jättebra, säger han.        

6-7 timmar om dagen

  • Sundsvall fick mycket uppmärksamhet för sitt försök med kortad arbetstid för att minska personalomsättningen bland socialsekreterare. Där har man nu permanentat en variant av arbetstidsförkortningen.
  • Många andra kommuner har följt efter och prövar eller har prövat sex eller sju timmars arbetsdag: Enköping, Östersund, Jönköping, Vingåker, Angered i Göteborg, Järfälla, Ljusdal, Hallstahammar, Åsele, Vilhelmina och Dorotea.

Relaterade artiklar