Förmåner

Nu ser Sigbrith skarpare

23 februari 2018

Anställda i Kil får ögonoperation med bruttolöneavdrag. Sigbrith Martinsson är en av dem som utnyttjat det.

Allt fler korrigerar synfel med operation i stället för glasögon. Men det är dyr historia som kostar mellan 15 000 och 60 000 kronor. Ändrade skatteregler 2009 har gjort att många arbetsgivare erbjuder bruttolöneavdrag för synfelsbehandling.

Till exempel Nacka kommun. Sedan ett halvår har de anställda möjlighet till bruttolöneavdrag vid synfelskorrigering.

– Vi vill erbjuda en förmån som vi vet är uppskattad. För oss är det ett led i vår ambition att vara en attraktiv arbetsgivare, säger Elisabeth Carle, personaldirektör i Nacka kommun.

Är det många som nappat?

– För oss är det en förmån som infördes ganska nyligen. Hittills är det en handfull personer.

De anställda i Kils kommun kan också göra laseroperation till rabatterat pris. Det var ett erbjudande som Sigbrith Martinsson, ledningschef och biträdande kommundirek­tör i Kils kommun, inte kunde motstå:   

– Jag hade länge funderat på en ögonoperation för att få en mer långsiktig synkorrigering. Så när kommunen införde denna möjlighet slog jag till och fick betala ungefär halva kostnaden, säger hon.

Hur är synen nu?

– Alldeles jättebra. Det var lite inkörningsproblem precis efter behandlingen, men nu ett halvår senare ser jag lika bra som jag gjorde i 40-årsåldern.

Inga bieffekter?

– Jo, mörkerseendet har försämrats något, vilket gör det lite svårare att köra bil i mörkret. Men det blev jag upplyst om i förväg.


Relaterade artiklar