• Preppat för SM. Maria Renström på Vitberget där flera av grenarna ska avgöras, bland andra slopestyle, big air och alpinrode.

Arbetsmiljö

Är du laddad inför SM-veckan?

23 februari 2018

Maria Renström fritidskonsulent och tävlingsansvarig för SM-veckan 2018 i Skellefteå, 20–26 mars.

– Javisst, jag längtar! Vi har jobbat i två år med att förbereda SM-veckan och jag ser verkligen fram emot den.

Du är tävlingsansvarig. Vad innebär det?

– Att jag är ansvarig för att tävlingarna blir av i 27 idrotter under veckan. Jag jobbar tillsammans med de arrangerande förbunden och föreningarna för att ge dem de bästa förutsättningar att genomföra tävlingar med nöjda deltagare och publik. Så det innebär allt från att fixa fram stolar till att se till att vi har pistmaskiner så det räcker.

Det är ett stort arrangemang. Hur länge har ni förberett er?

– Vi började med ansökan redan 2014 och fick besked 2016 om att vi skulle få arrangera. Vi känner oss lugna och hittills har vi inte upplevt någon svårighet som inte gått att lösa, förmodligen för att vi haft så god tid att planera och organisera oss smart. Men nu märker vi att SM-veckan närmar sig med stormsteg, att vi måste lösa alla frågor snabbare.

Det ska tävlas i allt från slalom till styrkelyft. Vilka grenar är du själv mest nyfiken på?

– Det är fantastiskt roligt att vi slår rekord i antal idrotter på en SM-vintervecka. Och vi kommer att ha flera idrotter man kanske inte kommer i kontakt med annars, till exempel casting, cricket, x-trial och alpinrodel. De kommer jag försöka ta mig tid att titta på. Självklart hoppas jag hinna besöka alla tävlingar, men det hänger ju på att allt flyter som det ska.

Mössor i stället för entrébiljetter. Stämmer det?

– Ja, vi har tagit fram en SM-mössa som fungerar som inträdesbiljett till alla tävlingar under hela veckan och även som bussbiljett. Föreningarna som säljer den får behålla en del av förtjänsten. Med en mössa som entrébiljett underlättas insläppet vid alla entréer och blir också ett minne som besökarna kan behålla.

Maria Renström

Yrke: Fritidskonsulent och tävlingsansvarig för SM-veckan 2018 i Skellefteå, 20–26 mars.
Ålder: 50 år.
Bor: Hus i Medlefors i Skellefteå.
Favoritsport: ”Jag har tävlat på hög nivå i alpin skidåkning. Men numera är (bollsporten) futsal favoritsporten. Jag tränar ett juniorlag.”

28 SM-guld på en vecka

  • SM-veckan arrangeras i Skellefteå 20–26 mars.
  • Totalt tävlas det i 28 olika idrotter, bland annat längdskidor, bowling, crosscart, danssport, draghund, freeskiing, jujutsu, klättring, rullstolsinnebandy, rallycross och squash. De alpina grenarna avgörs i Tärnaby, allt annat i Skellefteå.

Relaterade artiklar