• Tål dina drömmar dagsljus?

Karriär

Tål dina drömmar dagsljus?

3 juni 2016

Vill du egentligen jobba med något annat men tvekar att ta steget? Så här gör du för att ta reda på om ditt drömjobb är värt att satsa på eller inte.

Många bär på en dröm om att göra något helt annat än vad de gör i dag. Kanske öppna restaurang, starta ett hunddagis eller bli något högavlönat som civilingenjör? Men det är få som törs göra slag i saken. För den som har ett fast jobb kan det kännas oansvarigt att kasta allt vad anställningstrygghet heter därhän. Men det som ofta glöms bort är att även icke-valet, det vill säga att inte göra någonting och fortsätta precis som förut, också är ett val som har både för- och nackdelar. Det anser Sofia Rasmussen, omvärldsanalytiker som skrivit boken Från jobbdröm till drömjobb – dags att ta steget? tillsammans med ­Viktoria Höglund.

– Den som aldrig väljer att satsa på något har alla valmöjligheter kvar och slipper riskera att misslyckas. Det är som att stå vid ett buffébord och gotta sig åt allt man skulle kunna äta, säger Sofia Rasmussen.

Men faktum är att det inte är så riskfritt att sträva på i ett jobb där du inte riktigt trivs eller känner att dina talanger och ambitioner tas tillvara.

– Risken finns att du går in i väggen. Det är väldigt vanligt att känna stress över att man inte gör det man vill göra. Det var något vi såg när vi gjorde de 20 djupintervjuer som boken bygger på.

Sofia Rasmussen råder därför alla att fundera över hur man vill ha sitt liv och vem man vill vara när man fyller 64. Då ska man nöjt kunna blicka tillbaka på yrkeslivet utan ånger. Tänk därför över hur yrkeslivet kommer att te sig om du fortsätter precis som nu.

– Föreställ dig hur det kommer att se ut och kännas. Är det något du kan vara nöjd med eller inte? Fundera på vad som är värst: risken att din dröm misslyckas eller att du ångrar vid pensioneringen att du aldrig prövade?

Gör man det blir det tydligt att även icke-valet är ett val som får konsekvenser. Därmed inte sagt att alla drömmar är till för att realiseras. En del mår faktiskt bäst av att begravas. Det kan ju vara så att drömmen om att starta ett café eller bli privatdetektiv egentligen mest har funktionen av att vara en verklighetsflykt. Ett sätt att reda ut vad som är eskapism och vad som är en realistisk möjlighet till förändring är att börja syna drömmen i kanterna.

– Gör research. Intervjua till exempel någon som finns i den bransch du vill befinna dig eller gjort samma resa som du funderar på att göra. Kolla upp vilka utbildningar du behöver gå och hur det fungerar med studielån. Eller gör en affärsplan, säger Sofia Rasmussen.

Sedan är det också viktigt att se realistiskt på sitt nuläge. Vad av det du har i dag vill du behålla respektive slippa? Och om du sedan kommer fram till att du vill ha en förändring är det inte något som behöver ske i ett slag.

– Det är jättevanligt att man tror att man måste säga upp sig, skuldsätta sig och ta stora risker. Men det behöver inte vara så. I stället kan man smyga igång. Kanske starta i mindre skala eller ta ett litet steg i taget i riktning mot drömmen, förklarar Sofia Rasmussen.

FRÅGOR DU BÖR STÄLLA DIG

Granska din dröm
Vad vill du ha kvar och ta bort i ditt arbete? Granska kritiskt vad du vill göra i stället. Gör research!

Vad håller dig tillbaka?
Har du gett dig chansen att göra det du vill utan bry dig om vad andra ska tycka?

Alternativa vägar?
Vilka olika vägar du kan ta för att nå målet? Vad kan du göra i morgon som är ett steg mot drömmen?

Ta steget eller inte?

Vad skulle få dig att känna dig stolt när du ser tillbaka på ditt yrkesliv? Är du beredd att lämna det du har och satsa på din dröm?