Antingen sover du här eller i din egen säng

28 november 2017

Det var mitt första riktiga jobb i Östersund och ledningsgruppen, bestående av enbart män, var på besök från Stockholm.

Medarbetare och ledning begav sig ut med båt till en ö för konferens med övernattning. Det kändes kul med konferens och jag var ganska så förväntansfull. Men tyvärr så smög sig sunkigheterna på redan under första aktiviteten.

Konferensen inleddes med ett föredrag om personlig utveckling. Ledningsherrarna måste ansett sig färdigutvecklade, för i stället för att rikta blicken inåt var de fullt upptagna med att kleta med fingrarna i mitt hår. Detta parallellt med exotifierande kommentarer som, ”känn på det här svarta håret, vilken fantastisk tjocklek”.

Eftermiddagen fortsätter med att vi delas in i grupper. Jag hamnar i samma grupp som vd:n för bolaget som gång på gång ger mig ovälkomna utseenderecensioner och överdrivet uppmuntrande kommentarer.

I stället för att göra det rätta och säga ifrån, känner jag mig nödgad att ta ansvar för att inte han ska känna sig dum. Jag ler och skrattar bort kommentarerna.

Aktiviteterna tar slut och middagen tar vid. Alkoholen flödar och ledningsherrarnas blickar blir mindre och mindre diskreta för varje glas. Efter många timmars festande hamnar ett tiotal av oss i vd:ns rum. Vid det här laget är chefsmännen så pass berusade att de inte ens bemödar sig med att vara subtila.

Så småningom droppar en och en av för att gå till sängs. När det blir min tur att säga godnatt lyfter vd:n på täcket samtidigt som han hasplar ur sig ”du får välja, antingen sover du här eller i din egen säng?”. Vid det här laget är även jag onykter och lite mindre benägen om att han skulle känna sig bekväm varför jag svarar ”jag tror varken att din fru eller jag tycker att det är en bra idé”. Han rycker på axlarna och jag lämnar rummet lättad över att snart ligga i min egen säng.

Det som hände mig är inte något unikt. Vi är många som varit i liknande situationer. Svenska arbetsplatser kryllar av snuskhumrar med makt som fått härja på alldeles för länge.

Förhoppningsvis leder metoo till att fler vågar anmäla sexuella trakasserier. Det är ett bra sätt att lyfta ansvaret från sig själv till den det faktiskt berör.

Amanda Lundeteg är VD för Allbright, en partipolitiskt obunden och icke-vinstdrivande stiftelsesom jobber för jämställdhet i näringslivet.