• ”Att sitta kvar i fem år var för lång tid, bra att man tömmer huset snabbare", säger Vision huvudskyddsombud Mikael Jansson.

Arbetsmiljö

Överger sjuka lokaler

26 oktober 2017

Kommunanställda i Enköpings kommunhus har plågats av huvudvärk och kliande ögon. Nu töms hela huset där 250 personer har jobbat.

Luften i Enköpings kommunhus är så dålig att personalen just nu flyttar ut för att inte bli sjuka. Anställda har drabbats av huvudvärk, kliande ögon och halsont. Orsaken är eftersatt underhåll, mögel och dålig ventilation.

– Arbetsmiljömedicin på Akademiska sjuhuset i Uppsala har gjort mätningar. Det är inte farligt att vistas i lokalerna på kort sikt men över tid kan det leda till hälsoproblem, säger kommunchefen Peter Lund.

Enligt planen skulle huset evakueras inom fem år. Men i våras fick Peter Lund nya indikationer på att personal mådde dåligt och beslutade att tömma huset till årsskiftet.

Majoriteten av de evakuerade sitter nu i tillfälliga lokaler på stan. Ett 60-tal sitter kvar i väntan på en ny arbetsplats. Visions huvudskyddsombud Mikael Jansson säger att det funnits oro för att man ska hamna utanför staden och tvingas pendla.

– Vi jobbar på en lösning där ingen får problem med kommunikationerna, säger Peter Lund.

Beslut om en permanent lösning eller nytt kommunhus ska fattas under hösten.

Hur kunde det gå så här långt, det känns som närmast panikartade åtgärder?

– Vi har inte panik på något sätt. Jag tycker att vi har löst det här bra genom en dialog med facken. Det optimala hade varit att vi hade ett nytt hus att flytta in i men så ser inte situationen ut nu.