• Roger Thollin, producent i Gävle kommun.

Behövs det mer skräck i Gävle?

26 oktober 2017

Hallå där Roger Thollin, filmansvarig och producent i Gävle kommun.

– Ja, tydligen. Vi började med skräckfilmsnatt i Gasklockorna 2012. Vi delade ut 300 gratisbiljetter och de tog slut direkt. 2015 startade vi även en skräckfilmsfestival då vi tog betalt och körde tio filmer på två dagar. Första året kom 30–40 personer, förra året dubblerade vi antalet. I år har vi också startat ett samarbete med Monster of Film, en festival i Stockholm.

Vad har ni för publik?

– Det är faktiskt en väldigt blandad publik mellan 15 och 50 år. Både entusiaster som ser alla filmer och andra som inte orkar se lika många.

Hur stort är intresset för skräckfilmer?

– Här i Gävle har skräckfilmer gått bra på biograferna de senaste tio åren och Stephen Kings nya film Det med Bill Skarsgård har ju slagit nytt rekord som den mest inkomstbringande filmen på ett dygn.

Kan filmerna bli för läskiga för vissa i publiken?

– Ja, det är väldigt individuellt hur vi reagerar. Folk i USA kan bli jätteskrämda av en film som personer i Mexiko inte reagerar alls på. Vi visade faktiskt en mexikansk film på skräckfilmsnatten i år som några tyckte var väldigt obehaglig, en realistisk kidnappningsfilm. Besökarna pratade med oss efter filmen och tyckte att vi borde ha varnat tydligare och det kan jag väl hålla med om i efterhand. Men det är väldigt svårt att veta hur folk kommer att reagera.

Vad är viktigt att tänka på för att det ska bli en bra skräckfilmsfestival?

– Filmerna ska såklart hålla hög kvalitet men det måste vara en skön blandning som lättar upp helheten. I år visar vi till exempel en stum splatterfilm som heter Spikfödd, en riktig lågbudgetfilm som är gjord av Film i Väster­botten. De började filma 1998 men slutförde den inte förrän i år. En kul grej med den är att Love Larson var med och gjorde filmen. Han blev ju Oscars­nominerad för smink i Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann.

ROGER THOLLIN, FILMANSVARIG OCH PRODUCENT I GÄVLE KOMMUN.

Titel: Filmansvarig, producent i Gävle kommun.
Gör: Bokar in evenemang i kulturområdet Gasklockorna i Gävle.
Ålder: 40 år.
Familj: Sambo och tre katter.
Fritid: Mycket film. Jobbar extra som skiftledare på biograf i Gävle.
Bästa skräckrulle: Fransk-rumänska filmen Them (2006).

Tredje skräckfilms­festivalen i Gävle

Den 24–25 november arrangeras Gävle Horror Film Festival för tredje året. Under två dygn visas tio skräckfilmer. Bland annat Hellraiserfilmerna, Ghosthouse och Killing Ground.


Relaterade artiklar