• Den afrikanska elefanten. N´yoka har varit i Borås djurpark i 30 år, Jeanette Kiiskinen började som djuransvarig för fyra år sedan

Arbetsmiljö

Går hela djurparken i ide på vintern?

28 september 2016

Hallå där Jeanette Kiiskinen, avdelningschef/operativt djuransvarig på Borås djurpark.

– Nej, men det är en vanlig fråga. Vi stänger för besökare efter höstlovet, men det betyder verkligen inte att vi går i ide. Då reparerar vi, bygger nytt, flyttar djur mellan djurparker och planerar programmet inför nästa säsong. Hos oss är det full fart på vintern också.

Hur blir man djuransvarig på en djurpark?

– Jag halkade in på ett bananskal för fyra år sedan. Jag jobbade på ett stuteri, men det var tungt och slitsamt så jag ville göra något annat. Då såg jag i en platsannons att Borås djurpark sökte en vikarierande arbetsledare och det lät spännande. Jag har alltid velat jobba med djur, jag har visserligen haft andra jobb, men alltid halkat tillbaka.

Hur mår djuren hos er?

– De har det fantastiskt bra, skulle jag vilja påstå. Våra djurvårdare arbetar varje dag med att miljöberika djurens tillvaro, så att de får utlopp för sina naturliga beteenden. Till exempel genom att gömma fodret så att de få leta rätt på maten. Att djuren här fortplantar sig är ett tecken på att det trivs och har det bra.

Har du någon favorit?

– Visst har man ett särskilt förhållande till vissa djur. Vi har till exempel en gammal schimpanshona, Pippi, som jag har lite extra kär. Hon håller till precis utanför mitt kontor, så jag brukar hälsa på henne varje dag.

Händer det att du är rädd när du går in till djuren?

– Nej, vi går inte in till de vilda djuren. De gånger vi går in i ett hägn är djuren slussade till ett annat hägn. Om djuret är sjukt och veterinären har sövt det kan vi gå in och undersöka det.  

I somras skedde en dödsolycka i Orsa rov­djurspark och tidigare en i Kolmården. Har det fått er att ändra rutinerna?

– Vi har redan strikta säkerhetsrutiner, men de olyckor som har skett gör att vi ständigt diskuterar vikten av att rutinerna verkligen efterlevs.

JEANETTE KIISKINEN, AVDELNINGSCHEF/OPERATIVT DJURANSVARIG I BORÅS DJURPARK.

Jeanette ­Kiiskinen
Yrke: Avdelningschef/operativt djuransvarig.
Arbetsplats: Borås djurpark.
Ålder: 42 år.
Familj: Familj med två barn.
Intressen: Älskar djur (har två katter) och är barnsligt förtjust i loppisar och inredning. 

Detta är Borås ­djurpark

Djurparken, som ägs av Borås stad, anlades 1961 och är i dag 40 hektar stor.
Här finns cirka 500 djur av ungefär 50 olika arter, bland annat lejon, tigrar, geparder, savannelefanter, afrikansk buffel, orangutang och brunbjörn.
En grundtanke är att så få galler som möjligt ska skilja besökare och djur åt. I stället används nivåskillnader och vatten som hinder.