• Efter 27 år i Umeå kommun tackar Carina Milton för sig. Nu väntar Norrlandsoperan och jobbet som VD-assistent.

Karriär

Fler vill ha en nystart

28 september 2016

Går du i jobbytartankar? I så fall är du inte ensam. 71 procent av svenskarna överväger att byta arbete, men för de allra flesta stannar det vid lösa funderingar.

– Man vet vad man har men inte vad man får, så det är klart att det är lite läskigt. Men det gäller att vara nyfiken och våga ta steget när chansen dyker upp, säger Carina Milton, som lämnar jobbet i Umeå kommun efter 27 år.

71 procent av svenskarna vill byta arbetsgivare eller yrkesroll, vilket är en ökning med tio procentenheter jämfört med 2013. Det framgår av Folkuniversitetets karriärbarometer, som bygger på drygt tusen arbetstagare mellan 40-45 år.

Även om allt fler går i jobbytartankar är det endast 13 procent av de tillfrågade som aktivt söker nytt jobb eller ny utbildning. Den främsta förklaringen är att de helt enkelt inte vet vad de vill jobba med.

För Carina Milton, assistent på näringslivsservice i Umeå kommun, rådde det dock ingen tvekan. När hon läste annonsen om att Norrlandsoperan sökte VD-assistent, såg hon en möjlighet att förena den långa yrkeserfarenheten med sitt största fritidsintresse.

– Jag ska inte sjunga och dansa på jobbet, men det känns jättespännande att få arbeta i den miljön. Det är helt enkelt en dröm som jag förverkligar, konstaterar hon.

Vad mötte du för reaktioner bland kollegerna när berättade att du ska sluta?

– Det är klart att de tyckte att det var tråkigt, samtidigt är de glada för min skull. Och det känns kluvet för mig också. Jag lämnar en arbetsplats där jag har trivts väldigt bra och man vet aldrig hur det blir på nya stället, säger Carina Milton.       

Många drömmer om annat jobb

38 procent är intresserade av att byta arbetsgivare.
33 procent önskar byta yrkesroll inom de närmaste tre åren.
45 procent anser att ”bra lön och förmåner” är en viktig faktor vid jobbyte.
42 procent anser att ”inspirerande arbetsuppgifter” är en viktig faktor vid jobbyte.
13 procent söker aktivt efter ett nytt jobb.