• ”Några av Visions medlemmar har till och med slutat sina jobb på grund av honom”, ­säger Visions ordförande Lena Karolidou.

Arbetsmiljö

Punkt för konflikten

15 augusti 2017

Personalen i Åstorps kommun lättad när moderatpolitikern Pontus Pålsson kastar in handduken.

Han dömdes för grundlagsbrott i tingsrätten och hovrätten och fick inte prövningstillstånd i Högsta domstolen. Nu lämnar gruppledaren för Moderaterna i Åstorp, Pontus Pålsson, sina politiska uppdrag.

Det betyder att Visions Lena Karolidou kan sätta punkt för en långdragen och konfliktfylld historia.

– Att Pålsson lämnar politiken är ett klokt val, tycker jag. Under senare år har han varit lite lugnare, men under årens lopp har han skapat mycket oro för Visions medlemmar, säger Lena Karolidou som före sommaren lämnade uppdraget som Visionsordförande i Åstorp.

Tidningen Vision har vid ett flertal tillfällen skrivit om de arbetsmiljöproblem som har följt i Pontus Pålssons framfart. Facken i kommunen har vittnat om hur deras medlemmar har blivit utsatta för aggressivt bemötande, nedsättande omdömen och direkta hot. Genom åren har det också varit en rad turer om huruvida kommunledningen har haft rätt att neka Pålsson nyckel till kommunhuset.

Lena Karolidou konstaterar att det har varit en påfrestande tid för flera medlemmar.

– Det har varit många tillbud och många samtal från förbannade, ledsna och oroliga medlemmar. Några slutade till och med på grund av honom när det var som allra värst.

Efter ett kritiskt inslag i SVT hösten 2014 polisanmäldes Pontus Pålsson för att ha efterforskat en källa – alltså försökt ta reda på vilken kommunanställd som hade uttalat sig anonymt till SVT-reportern. Justitekanslern väckte åtal och Pålsson dömdes i tingsrätten till böter och skadestånd och hovrätten gick senare på samma linje.

Den domen står fast sedan Högsta domstolen i våras beslutade att inte ge prövningstillstånd. På ett fullmäktigemöte i slutet av maj meddelade Pontus Pålsson att han lämnar sina politiska uppdrag i Åstorp.

När Tidningen Vision ber om en kommentar vill Pontus Pålsson inte uttala sig.


Relaterade artiklar