Fackligt

Nu kan fackliga vissla

15 augusti 2017

Kommunal har en och Seko är i startgroparna. Det handlar om en visselblåsarfunktion där man kan signalera när något inte står rätt till.

I efterspelet kring Kommunalskandalen, då Aftonbladet bland annat avslöjade att 320 miljoner kronor hade spekulerats bort på krog- och konferensverksamhet, införde Kommunal för ett drygt år sedan en visselblåsarfunktion. Via den kan medlemmar, förtroendevalda och anställda anonymt rapportera om de upptäcker allvarliga missförhållanden.

Seko, facket för service och kommunikation, har nyligen beslutat att man senast den sista oktober ska sjösätta en visselblåsarfunktion med samma upplägg som Kommunal.

– Vi vill vi ha ett öppet fackförbund där det går att signalera om något inte står rätt till. Det är också viktigt för ledningen att så tidigt som möjlig få reda på om det finns problem i organisationen, säger Jonas Pettersson, kommunikationschef på Seko.

Vision har inga planer på att skapa en visselblåsarfunktion, men förbundets kanslichef Mona Tapper tycker att det är spännande att andra förbund försöker säkerställa att eventuella oegentligheter upptäcks tidigt. 

– Att de har skapat visselblåsarfunktioner ger oss något att fundera på, kanske kan det vara något för Vision, säger hon.