• Thomas Lilja, affärs­områdschef på Studentbostäder i Linköping, utanför de nybyggda Vallavåningarna som ska visas på bomässan i ­Vallastaden i september.

Student

Hinner ni ordna bostad till alla studenter?

15 augusti 2017

Hallå där Thomas Lilja, affärsområdeschef på student bostäder i Linköping.

– Marknaden är ansträngd här i Linköping så att ordna bostad åt alla nya studenter under augusti och september klarar vi inte. Men i oktober, november brukar det släppa. Förra året blev vi gullistade av Sveriges förenade studentkårer och det innebär att studenterna kan räkna med ett bostadserbjudande någon gång under höstterminen.

Ni hyr ut cirka 600 inför terminstarten, hur går det till?

– Den hårda arbetsbelastningen för oss började den 14 juli när studenterna fick sina antagningsbesked. Mycket sköts digitalt nu för tiden. Studenterna kan söka bostäder på vår hemsida och alla som blivit antagna och har fått erbjudanden om bostäder kan skriva under sina avtal digitalt med bank-id. Därefter skriver även vi på avtalet digitalt. Men vissa saker måste vi fortfarande göra manuellt, som att kolla att studenterna verkligen är antagna eller att de tagit tillräckligt många poäng för att få bo kvar i sin studentbostad.

Du ansvarar också för underhåll och reparationer, blir det stort slitage på rum och lägenheter efter alla studentfester?

– Det är klart att det blir större slitage på de här bostäderna än vanliga hyreslägenheter, men det beror nog mest på att det är så mycket högre omflyttning av våra hyresgäster jämfört med i vanliga lägenheter.

Ni har tagit fram en ny typ av studentbostäder som ni kallar för Vallavåningen, vad är det?

– Idén kommer från två studenter som studerat arkitektur på Chalmers i Göteborg och SLU i Uppsala. Nu bygger vi två Vallavåningar i Linköping. Det är 15 studentrum på vardera 14 kvadratmeter med rejäla sovloft. Det finns ett gemensamt utrymme på 200 kvadratmeter med kök, vardagsrum och bio. Alla möbler, husgeråd, wifi och andra prylar ingår i hyran på knappt 4 900 kronor i månaden.

Är de populära?

– Intresset har varit bra. Vi har än så länge hyrt ut en våning, den andra har vi som visningsobjekt på bomässan i Vallastaden i september.

THOMAS LILJA, AFFÄRSOMRÅDESCHEF PÅ STUDENT BOSTÄDER I LINKÖPING.

Yrke: Affärs­områdeschef.
Arbetsplats: ­Studentbostäder i Linköping AB.
Ålder: 30 år.
Familj: Fru och två barn.
Intressen: Träna orientering och cykling, bygga på huset och umgås med familjen.

Här är det svårast att få studentbostad
Under 2016 var elva orter rödmärkta av Sveriges förenade studentkårer SFS. De kunde inte erbjuda studenterna boende under höstterminen: Göteborg, Karlskrona, Luleå, Lund, Malmö, Skövde, Stockholm, Umeå, Uppsala, Växjö, Örebro.


Relaterade artiklar