Arbetsmiljö

En av tio nätmobbas

15 augusti 2017

Aggressiva mejl eller uthängd i sociala medier. En studie från Malmö högskola bland 3 300 yrkesverksamma personer visar att 9,7 procent utsätts för beteenden som kan betecknas som cybermobbning.

– Det unika med cybermobbning är att den går över gränsen mellan arbetsliv och privatliv. Den kan fortsätta i sociala medier även efter arbetsdagen och för den som utsätts kan det bli svårare att återhämta sig, säger Rebecka Cowen Forssell, forskare vid Malmö Högskola.

Nätmobbningen förekommer dels som trakasserier utifrån i form av till exempel aggressiva mejl från kunder eller klienter, dels internt på arbetsplatsen.

– Som att man återkommande inte får sina mejl besvarade av en person, eller att man utesluts från en kollegial gemenskap på Facebook.

Undersökningen visar, till skillnad från studier av traditionell mobbning, att män är mer utsatta än kvinnor och att chefer drabbas oftare än anställda.

Hur kan man förhindra cybermobbning på arbetsplatser?

– Det är bra med en policy för hur man ska agera när situationer med cybermobbning uppstår. Men när mobbningen väl skett är individen ganska ensam så det förebyggande arbetet är viktigt.