Utbildning

Växla spår och plugga mitt i livet

30 maj 2017

Ta tjänstledigt för studier? Att ta en examen mitt i livet kan ge ett lyft i karriären. Men var beredd på några års slit med lägre levnadsstandard.

Behöver du en examen för att komma vidare i karriären, eller vill du byta yrkesbana helt och hållet? Det kan finnas olika orsaker till att börja plugga sent i livet och även om man passerat 40-årsstrecket kan det mycket väl ge lön för mödan.

– Det är absolut en chans man ska ta. Även om det tar tre och ett halvt år har du ändå 25 år kvar i arbetslivet, säger Johan Andersson, studie- och karriärvägledare på Stockholms universitet.

– Men många underskattar insatsen, den tid man måste investera och att det blir några hundår. Studielån är inget man bli fet på.

Och studietekniken? Hur klarar man det efter så lång tid utanför skolbänken? 

– Är man motiverad och har studiebegåvning går det ofta bra. Läshuvud är inget man tappar på 20 år, säger Johan Andersson.

Ett exempel är Erik Lagerborg som var 37 år när han beslöt sig för att satsa på en ny utbildning. Då hade han jobbat som tekniker inom musik, teater och museum i nästan 20 år.

– Det fanns flera anledningar. En var revansch. När jag gick på gymnasiet misskötte jag skolan, jag ville visa att jag kan bättre.

– Det finns också ett tak på hur högt man kan nå som tekniker i kulturvärlden, jag kände att jag inte kunde komma vidare.

Erik Lagerborg satsade på en treårig ingenjörsutbildning i industriell ekonomi och organisation på Jönköpings tekniska högskola. Men för att bli behörig fick han börja med att läsa tekniskt basår på högskolan. Sammanlagt blev det fem års heltidsstudier, inklusive det senaste året på Jönköpings internationella handelshögskola som avslutas i juni med en magisterexamen i general management.

– Det har varit en jäkla resa. Det svåraste var tekniskt basår, att lära sig plugga igen och läsa in hela gymnasiets matte, fysik och kemi på ett år. Det var en pärs. Men naturligtvis har det varit kul också, det går inte att göra något så intensivt utan att tycka att det är roligt.

Och hur har det fungerat ekonomiskt?

– Det har varit tufft. Särskilt under en period när min fru stod utan jobb. Men det var bara att bita ihop. Förhoppningsvis får man igen det med ett bättre betalt jobb.

Under hela studietiden har han varit tjänstledig från jobbet som museitekniker på Jönköpings läns museum. Först
i mars i år sade han upp sig.

– Min inriktning är att fortsätta jobba inom kulturen, fast med management och logistik. Arbetsmarknaden är god, jag har redan varit på ett par anställningsintervjuer.

Har du något råd till andra som funderar på att börja plugga efter många år i arbetslivet?

– Utnyttja din vana att jobba, och betrakta studierna som ett arbete. Även om jag vissa dagar inte hade speciella uppgifter, och även om det ibland var tradigt att harva med matten, gick jag iväg och satte mig att plugga från 8–16.

SUGEN PÅ ATT PLUGGA? DÅ HAR DU RÄTT TILL:

  • Tjänstledighet för studier. Du har rätt att vara tjänstledig för studier om du varit anställd hos arbetsgivaren det senaste halvåret eller minst tolv månader de senaste två åren. Med studier menas utbildningar med kursplan. Tjänstledigheten ska beviljas för den tid utbildningen tar. Ansök i god tid, arbetsgivaren har rätt att skjuta upp starttiden i högst sex månader.
  • Plugga och jobba deltid. Studieledighetslagen gäller även för deltidsstudier. Du bestämmer själv hur mycket ledighet du behöver för studierna. Om arbetsgivaren har svårt att sysselsätta dig på deltid på din vanliga tjänst kan chefen ge dig andra likvärdiga arbetsuppgifter. Men om arbetsgivaren vill omplacera dig till en annan tjänst ska det förhandlas med facket.
  • Studielån och -bidrag. Det går att få studiemedel från CSN för studier på högskola, universitet, folkhögskola och ky-utbildningar upp till 56 års ålder. Men rätten att låna minskas successivt från det år du fyller 47. Och i antalet veckor med lån man har rätt till räknas även de veckor man tidigare haft studielån. Från att du fyllt 57 år kan du inte få lån eller studiebidrag från CSN.
  • Extraknäck vid sidan av. Om du är tjänstledig på heltid för studier och vill jobba extra någon annanstans måste du ha arbetsgivarens tillstånd. Annars riskerar du att bli uppsagd.
  • Pensionen påverkas. Arbetsgivaren betalar inte till din tjänstepension om du är studieledig på heltid. Däremot är studiebidraget från CSN pensionsgrundande.
  • Tillbaka till jobbet. Efter studieledigheten har du rätt att få samma eller likvärdiga arbetsuppgifter och anställningsvillkor som du skulle haft om du inte varit ledig. Du har också rätt att avbryta studieledigheten och återgå i tjänst med fjorton dagars varsel, eller om ledigheten varat längre än ett år, med en månads varsel.