Inte ens sängen är fredad zon

30 maj 2017

Från och med den första januari i år är det olagligt för franska arbetsgivare att skicka mejl till sina anställda och kräva att de ska läsa dem efter arbetstid.

Lagen gäller på arbetsplatser med fler än 50 anställda och kom till för att skydda fransmännen från att bli digitalt utbrända.

Det är inte troligt att vi får se en sådan lag här hemma. I Sverige regleras den här typen av frågor genom en överenskommelse mellan fack och arbetsgivare lokalt på arbetsplatsen. Men vad händer om den klassiska svenska modellen inte fungerar?

Vision drev i årets avtalsrörelse frågan om det gränslösa arbetslivet. Men det är bara en arbetsgivarorganisation, Fastigo, som har gått med på en skrivning om detta i avtalet (läs mer på sidan 19). Skrivningen är inte tvingande utan formuleras som att en dialog bör föras mellan chef och medarbetare om chefens förväntningar och den anställdes förutsättningar att vara tillgänglig utanför ordinarie arbetstid.

Nu gäller det att få till konstruktiva samtal mellan chef och medarbetare. Det gäller också att chefen föregår med gott exempel och sätter ner foten och säger ifrån till sina chefer. En utmaning för alla chefer som själva förväntas vara nåbara dygnet runt.

Gränsen mellan jobb och fritid flyter ihop.  För många småbarnsföräldrar är det mer regel än undantag att jobba samtidigt som de vårdar sjuka barn, att vobba i stället för att vabba.
Handen på hjärtat, hur ofta spenderar du en hel kväll utan att då och då slänga en blick på mobilen för att läsa jobbmejl? För egen del är det alldeles för sällan.

Titta noga på det här numrets omslag. Så här ser verkligheten ut för många. Jobbet följer med ända in i sängkammaren. Det är helt oacceptabelt och ohållbart i längden!

Snart är det semestertider och dags för lite återhämtning. Ha en skön sommar så ses vi i mitten på augusti.