• Snart sparkar Allsvenskan igång. Jonas Eidergård är övertygad om att gräset på Örjans vall kommer vara i toppskick.

Arbetsmiljö

Varför skjuter ni fåglar med ­gasolkanon?

13 april 2017

Jonas Eidergård, enhetschef på teknik- och fritidsförvaltningen i Halmstads kommun.

– Vi har haft problem med svartfåglar, som skator och råkor, som förstör gräsmattan när de letar mask. Vi har försökt med fågelskrämmor men det fungerar inte. Därför använder jag en gammal gasolkanon som köptes in av min företrädare för många år sedan. Man kopplar en gasoltub till ett eldrör och bygger upp ett tryck som ger en kraftig smäll som motsvarar ljudet av 2–3 hagelskott. Det brukar räcka för att fåglarna ska ge sig av ett tag.

Får ni gräset i speldugligt skick till den ­allsvenska premiären mot Östersund?

– Absolut. Direkt efter sista kvalmatchen i november började vi förbereda oss för nästa säsong. Vi sprutade flytande järn på gräsmattan för att stärka cellväggarna i gräsplantorna och sådde nya gräsfrön. Sedan fick planen vila över vintern. I januari satte vi på planvärmen på låg temperatur och spred flytande gödningsmedel.
När marken blev fast i början av mars sådde vi nytt gräs igen och lade på ytterligare gödning. Nu är planen grön, men fortfarande lite gles. I morgon ska jag täcka med ­fiberduk och skruva upp markvärmen för att få en växthuseffekt. Då kommer det att explodera.

Vad är det värsta som kan hända så här års?

– Att det kommer 25 centimeter snö fem dagar före premiären. Gräset klarar i och för sig en köldchock, men i så fall måste matchen flyttas till reservarenan.

Vore det inte enklare med plastgräs?

– Det pågår ju en diskussion. För egen del förordar jag hybridgräs, en slitstark kombination av konstgräs och riktigt gräs, som används av samtliga storklubbar i England. Än så länge finns bara två hybridplaner i Sverige, men jag tror att de kommer bli vanligare.

Vad skulle det innebära för dig om ni fick hybridgräs på Örjans vall?

– Det skulle bli mer jobb. När man klipper det riktiga gräset får det inte ramla ner gräsklipp som förmultnar i konstgräset, då blir planen väldigt hal. Så efter varje klippning och varje match måste man dammsuga hybridplanen.

JONAS EIDERGÅRD,ENHETSCHEF PÅ TEKNIK- OCH FRITIDSFÖRVALTNINGEN I HALMSTADS KOMMUN

Titel: Enhetschef på teknik- och fritidsförvaltningen i Halmstads kommun.
Arbetsplats: Kontor i gamla biljettkuren.
Ålder: 44 år.
Familj: Fru, två barn och två bonusbarn.
Bor: Villa i Halmstad.
Egen fotbollskarriär: ”Nja, spelade i Halmstads BK som sjuåring, annars var jag en karatekille.

Örjans vall

  • Örjans vall är Halmstads kommuns elitfotbollsarena, hemmaplan för Halmstads BK och IS Halmia. På fotbollsmatcher ryms knappt 9 000 åskådare.
  • Örjans vall byggdes som ett sysselsättningsprojekt i början av 1920-talet, då arbetslösheten var stor. Sedan dess har arenan byggts om flera gånger.
  • Namnet syftar på Sankt Örjan, under medeltiden låg ett sjukhus med det namnat på platsen.
  • Under VM i fotboll 1958 spelades två matcher här, Nordirland- Tjeckoslovakien (1–0) och Nord­irland-Argentin (1–3).

Relaterade artiklar