När marknaden inte fungerar

13 april 2017

Det är marknaden som styr. Det brukar ekonomerna hävda i alla möjliga sammanhang. Och det stämmer på många områden, till exempel när det gäller priserna på bostäder i storstäderna.

Men det finns ett område där teorin om tillgång och efterfrågan uppenbarligen inte fungerar, nämligen när det gäller lönerna för medicinska sekreterare och tandsköterskor i landsting och regioner. Trots att det är en skriande brist på dessa yrkesgrupper är arbetsgivarna inte beredda att betala för att locka dit dem. Många medicinska sekreterare och tandsköterskor har fått lägre löneökningar än snittet bland landstingsanställda. Det visar den granskning vår reporter Sara Jonerin har gjort.

Vad beror det här på då? Ja, snudd på kartellbildning. När det finns för få arbetsgivare finns det inget skäl för dem att höja lönerna. Bristen på konkurrens pressar ner lönerna. En medicinsk sekreterare till exempel kan tjäna tusenlappar på att gå till en privat arbetsgivare. Detsamma gäller tandsköterskor. Och de privata alternativen blir fler. Det borde få landsting och regioner att tänka om.

När ni läser detta är vi på väg mot vår och sommar med ­stormsteg. Det är lite som när det är fredag eftermiddag och man har hela helgen framför sig. Vi har gett efter för vårkänslorna i det här numret och gett oss på ett kärt ämne: Kärlek på jobbet. Komplicerat och känsligt ibland, och samtidigt alldeles, alldeles underbart!  Möt fyra par som alla träffats på jobbet. Fyra berättelser om kärlekslappar, förstulna blickar och hemliga relationer.

Jag vill passa på att tacka våra par för att de ställer upp och delar med sig av sina inte helt okomplicerade kärlekshistorier.

Glöm inte att gilla oss på Facebook. Där pågår en intensiv debatt om mobbning på jobbet. Läs mer om det på sidan 6.