Statistiken talar sitt tydliga språk

22 februari 2017

Tiotusen kronor i månaden. Så mycket kan det skilja i lön i samma yrke, beroende på var i landet du jobbar. Mönstret är tydligt: det är marknaden som styr hur mycket till exempel en personalhandläggare tjänar i Nacka kommun jämfört med en personalhandläggare i Vilhelmina.

Det visar vår stora granskning av lönerna i kommunerna som vi presenterar i det här numret. Reportrarna Mårten Kierkegaard och Per Jernberg har samlat in medellönerna i 23 yrken i samtliga Sveriges 290 kommuner.  Så nu får alla ni som älskar lönestatistik ert lystmäte. Gå in i tabellerna och se vad medellönen i just ditt yrke ligger på i olika kommuner. Samtliga 290 kommuners löner finns på webben: vision.se/lonekarta.

Här avslöjas de stora skillnader som råder mellan stad och land. Den givna frågan blir då: ska man behöva flytta till storstan för att få en bra löneutveckling?

Naturligtvis inte. Det är lika skruvat som att alla som vill ha en hygglig löneutveckling börjar jobba inom mansdominerade sektorer i stället för inom vård och omsorg. De strukturella löneskillnaderna är nämligen också stora, det visar en ny rapport som presenterades på Jämställdhetsdagarna i Örebro nyligen. Vad menas då med strukturella löneskillnader?  Jo det innebär att i sektorer, yrken och branscher där de flesta är kvinnor tjänar alla, inklusive männen, mindre.

Gång på gång bekräftas detta trista faktum att kvinnors arbete värderas lägre än mäns. Det är dags nu att gå från ord till handling!

Hör av er till redaktionen om ni har frågor och synpunkter eller saknar något yrke i statistiken. Vår ambition är att förädla den och jämföra år från år. I kommande nummer redovisar vi medellönerna i landsting och regioner.