Lön och villkor

Konkurrens höjer lönen

22 februari 2017

När många arbetsgivare konkurrerar om samma personal drivs lönerna upp, konstaterar Karl Lundberg, biträdande förhandlingschef på Vision.

Det finns en mängd faktorer som kan förklara att lönen i ett och samma yrke kan skilja sig flera tusen kronor mellan olika kommuner. Svårighetsgrad, ansvar och hur många nyanställda som finns i yrket är några.

– Men det finns också ofta en tydlig marknadsaspekt. Om många arbetsgivare konkurrerar om samma personer tenderar lönerna att drivas upp, säger Karl Lundberg.

Den förklaringen rimmar väl med statistiken som visar att kommunerna kring Stockholm har högst medellöner i många yrken.

– Det är inte förvånande. Där är det lätt att byta kommunal arbetsgivare. Jag tror att det ser ungefär lika ut i andra storstadsområden.

Bör och kan facket göra något åt de stora löneskillnaderna?

– Det är en verklighet vi lever med. Tidigare fanns det centralt fastställda tabeller för
hur höga lönerna skulle var. Då tjänade alla lika mycket som de anställda i den kommun som hade lägst löner. Så att lönerna påverkas av marknaden har varit positivt för många medlemmar, säger Karl Lundberg, och konstaterar att facket lokalt kan påtala skillnaderna.

– Det går att använda lönestatistiken i den lokala argumentationen: ”Varför ska våra medellöner vara 2 000 kronor lägre än i andra kommuner?”.

Måste man flytta för att få högre lön?

– Alla har inte samma utgångsläge att på­verka lönen utifrån marknaden. Vår målsättning är att man inte ska behöva flytta för att få en schysst löneutveckling, säger Karl Lundberg.