Hitta på sidan
Hot och våld inom socialtjänsten
Inom socialt arbete möter Visions medlemmar ofta personer i svåra livssituationer, och ibland fattas beslut som inte tas emot väl. Hot och våld är olagliga handlingar som ska förebyggas för att skapa en trygg arbetsmiljö, och polisanmälas om de sker. Det ska råda nolltolerans mot hot och våld i arbetslivet.

Utsattheten för hot, våld och personangrepp är högre i socialt arbete än inom många andra verksamhetsområden. Arbetsgivaren har ansvaret för din arbetsmiljö och i det ingår att du ska vara trygg på arbetet.
Att bli utsatt för hot, våld eller personangrepp är inget du ska behöva vänja dig vid och det ska inte vara en del av arbetet.
Utsatthet inom socialt arbete – det visar Visions rapport
Under 2021 gjorde Vision en enkätundersökning bland Visions medlemmar inom socialt arbete. Syftet var att belysa medlemmarnas situation när det gäller utsatthet för hot, personangrepp och våld. Undersökningen ger också en bild av hur medlemmarna upplever det straffrättsliga skyddet och stödet från arbetsgivaren.
Checklista för dig som jobbar i socialtjänsten
Här är några tips på vad du kan tänka på när du jobbar inom socialtjänsten gällande hot och våld på jobbet.
- Dialog med arbetsgivaren. Var aktiv i dialogen med arbetsgivaren kring hur du upplever tryggheten på jobbet. Din arbetsgivare har ansvar för din fysiska, sociala och organisatoriska arbetsmiljö. Arbetsplatsträffar är ett forum för att diskutera dessa frågor.
- Berätta om missförhållanden. Påtala missförhållanden eller risker för missförhållanden på din arbetsplats till din chef. En lärande och utvecklande organisation främjar öppenhet och transparens.
- Använd Vision! Ditt skyddsombud finns till för att driva frågor om din och dina kollegors arbetsmiljö i dialog med arbetsgivaren. Som medlem kan du också alltid vända dig till Vision Direkt för råd kring allt som har med ditt arbetsliv att göra.
- Ta reda på rutiner. Fråga vilka rutiner och åtgärder din arbetsgivare har för att förebygga hot, våld och personangrepp. Arbetsgivaren har ansvar för att rutinerna ska vara väl kända i verksamheten. Prata om dem med dina kollegor och din chef så att ni känner er säkra på hur ni ska öka tryggheten i arbetet.
- Gör riskbedömning. Gör alltid en riskbedömning tillsammans med din chef eller dina kollegor inför besök, hembesök och andra situationer där det kan uppstå hotfulla situationer eller otrygghet.
- Lämna inte ut kontaktuppgifter. Lämna inte ut ditt privata mobilnummer eller andra privata kontaktuppgifter till någon du har kontakt med i arbetet. Du har inte heller någon skyldighet att besvara telefonsamtal eller mejl utanför din arbetstid.
- Be arbetsgivaren om information. Fråga din arbetsgivare om vilket straffrättsligt skydd du har i din yrkesutövning, det vill säga vilka handlingar mot dig som är olagliga. Be också arbetsgivaren att kompetensutveckla dig i konflikthantering och krishantering.
- Undvik ensamarbete. Ensamarbete vid HVB och stödboende är inte förbjudet. Men Vision menar att det av säkerhetsskäl inte ska förekomma – både för personalens skull och för dem som är inskrivna i verksamheten. Ensamarbete får inte förekomma när det finns en påtaglig risk för våld eller hot om våld, enligt föreskrifterna om våld och hot i arbetsmiljön (AFS 1993:2).