Vision logotyp

Sök på något eller välj vad du vill göra genom populära genvägarna.

Hitta på sidan

Aktivitetsbaserade arbetsplatser

Här hittar du frågor och svar som rör aktivitetsbaserade arbetsplatser. Du kan även läsa om vad du som förtroendevald bör tänka på om din arbetsgivare funderar på att införa en aktivitetsbaserad arbetsplats.

En kvinna sitter i en fåtölj framför ett fönster. I knät har hon en dator.

Allmänna frågor

Ett aktivitetsbaserat kontor är en typ av kontor där anställda inte har egna fasta arbetsplatser. I stället växlar de anställda mellan olika arbets­miljöer inom kontoret utifrån sina aktuella arbets­uppgifter.

Det aktivitets­baserade kontoret bygger på en rad olika zoner där de anställda kan arbeta i grupp, individuellt eller koncentrerat. Miljöerna möjliggör spontana möten och samarbeten.

Det finns ännu relativt begränsat med oberoende forskning om aktivitets­baserade kontor. Hur anställdas hälsa, arbets­tillfredsställelse, produktivitet och kreativitet påverkas behöver därför studeras ytterligare.

Arbets­sättet med aktivitets­baserade arbets­platser förväntas leda till ökat samarbete inom organisationen och välbefinnande för de anställda. Förhoppningar om ökad produktivitet, innovations­kraft, problem­lösning och kreativitet brukar också lyftas fram.

Minskad kontors­yta och effektivare användning av befintliga ytor kan även leda till ekonomiska fördelar för organisationen. Minskad kontors­yta behöver dock inte vara en konsekvens.

Det som vanligtvis framkommer är att aktivitets­baserade arbets­platser inte stödjer arbets­uppgifter som kräver stort fokus. Koncentrations­krävande uppgifter utförs effektivast i tysta miljöer utan störande synintryck.

Vissa anställda har också vittnat om ihållande trötthet efter arbets­dagen.

Nej. Arbetsgivaren har ansvar för arbets­tagarnas arbetsmiljö och arbetsmiljö­lagen gäller för allt arbete som utförs för arbetsgivarens räkning. En översyn av indelningen av skydds­områdena för skyddsombud kan eventuellt bli aktuellt vid en övergång till en aktivitets­baserad arbetsplats

Inför flytt och planering

Ledningen bör arbeta tillsammans med ombud, skyddsombud, IT-, HR- och
fastighetsavdelningar, arkitekter och andra berörda i processen.

Det är avgörande att personalen även är delaktiga i hela processen för att flytten ska bli väl förankrad och bli en gemensam angelägenhet.

Anpassningen till nya lokaler och ett nytt arbets­sätt sker inte bara genom att flytta verksamheten till ett aktivitets­baserat kontor. Det krävs även träning och handledning så att verksamheten och personalen, inklusive chefer, känner sig trygga och får möjlighet att förbereda sig i god tid.

Efter en flytt

Att flytta till ett aktivitets­baserat kontor kräver noggranna förberedelser. Men även den mest gedigna och välförankrade planeringen kan inte förutse allt. Organisationen bör därför ha som utgångs­punkt att kontinuerligt utvärdera och delvis revidera er ursprungliga plan för att möta de brister eller förbättrings­behov som uppstår på den nya arbetsplatsen.

Fysisk arbetsmiljö

På ett aktivitets­baserat kontor är det vanligt att det finns plats för cirka 75 procent av personal­styrkan samtidigt. Detta förutsätter att en del arbets­tagare arbetar från alternativa arbets­platser.

Förebygg buller och brist på avskildhet med god planering, design och tekniska lösningar. Det är en god idé att anlita akustiker för att minimera buller. Risk­bedömningar och utvärderingar av arbetsmiljön i aktivitets­baserade kontor bör bland annat fokusera på ljudmiljön.

I det aktivitets­baserade kontoret är tanken att den anställda ska välja arbetsplats utifrån den arbets­uppgift som ska utföras för stunden. Därför är det oerhört viktigt att redan i utvecklings­stadiet planera och utveckla miljöer som stödjer koncentrations­krävande arbete.

Koncentrations­krävande arbets­uppgifter kräver stillhet – se till att det finns tillräckligt med tysta rum och utrymmen utan störande insyn.

Riskbedömningar och utvärderingar av arbetsmiljön i aktivitetsbaserade kontor bör bland annat fokusera på medarbetares möjlighet att få avskildhet.

Aktivitetsbaserade kontor möjliggör å ena sidan mer rörelse och variation under en arbetsdag. Men avsaknaden av individuella arbetsplatser leder å andra sidan till att den anställda i större utsträckning själv har ansvar för att individuellt anpassa arbets­utrustning som stolar, skärmar och bord.

Denna ansvars­förskjutning kräver både kunskap och tid för att den anställda dagligen ska kunna ställa in det aktuella arbets­stället och undvika belastnings­ergonomiska risker.

Digital arbetsmiljö

Det aktivitetsbaserade kontoret är till stora delar ett papperslöst kontor. Skapa därför goda rutiner för att digitalisera allt material som används i verksamheten så att personalen lätt kommer åt materialet på kontoret och från alternativa arbetsplatser.

Ett aktivitetsbaserat kontor kräver även väl utvecklade IT-lösningar för att hantera organisationens interna och externa kommunikation.

För att säkerställa att personalen kan använda de digitala verktygen på bästa sätt bör ni se till att trygga de utbildnings­behov som finns bland personalen i de digitala program och tjänster som används i arbetet.

Organisatorisk och social arbetsmiljö

När personalen inte sitter på fasta platser i kontoret behövs digitala system som möjliggör att anställda på ett enkelt sätt kan hitta eller kommunicera med varandra under arbetsdagen.

Vissa medarbetare kan uppleva att den fysiska miljön i ett aktivitets­baserat kontor splittrar arbets­gruppen. I så fall är det viktigt att planera särskilda insatser för att organisera stödet mellan de närmaste arbets­kamraterna och bibehålla dynamiken i arbetsgruppen.

Ett aktivitetsbaserat kontor ställer förändrade krav på chefskapet. Arbetsgivaren bör därför ge chefer handledning i hur man leder i aktivitets­baserade kontor där chefen exempelvis inte alltid vet var medarbetarna befinner sig.

Vid utformandet av en aktivitets­baserad kontors­lösning bör arbetsgivaren ha dessa aspekter i åtanke och väga dem mot den verksamhet som kommer att bedrivas i lokalerna.

En lösning kan vara särskilda områden där man hanterar och förvarar sekretess­handlingar eller integritets­känsligt material.

Hur kan vi hjälpa dig?

Undrar du något om dina villkor på jobbet? Här hittar du svar på vanliga frågor om allt möjligt som rör arbetslivet – och om vilket stöd du kan få av Vision.