Vision logotyp

Sök på något eller välj vad du vill göra genom populära genvägarna.

Hitta på sidan

Huvudskyddsombud

Att vara huvudskyddsombud (HSO) innebär att samordna och stötta andra skyddsombud. Det är en viktig roll som är både rolig och lärorik och den är väl definierad i svensk lag.

En man med skägg ler stort.

Vad gör ett huvudskyddsombud?

Ett huvudskyddsombud (HSO) har som viktigaste uppgift att samordna, utveckla och coacha övriga skyddsombud. Huvudskyddsombudet samarbetar med den lokala fackliga organisationens styrelse och samverkar med arbetsgivaren i övergripande arbetsmiljöfrågor.

Är du huvudskyddsombud och medlem i Vision?

Kontakta Vision Direkt om du behöver råd, stöd eller utbildning. Om din fråga skulle kräva ytterligare hantering kan Vision Direkt skicka frågan vidare till Visions center i ditt område.

Hur utses ett huvudskyddsombud?

Om det finns flera skyddsombud på din arbetsplats ska en av er utses till huvudskyddsombud. Det är fackförbunden som utser huvudskyddsombudet.

Hos stora arbetsgivare som exempelvis regioner eller kommuner utser varje fackförbund sina egna huvudskyddsombud. Ibland finns ett huvudskyddsombud för varje förvaltning. Hos mindre arbetsgivare med få skyddsombud utser fackförbunden gemensamt ett huvudskyddsombud.

Huvudskyddsombudets rättigheter

Precis som skyddsombudet ansvarar ett huvudskyddsombud för att bevaka arbetsmiljön och arbetstagarnas hälsa och säkerhet. Det innebär att huvudskyddsombudet också har särskilda rättigheter enligt lagen. Rättigheterna inkluderar bland annat följande:

  • Informationsrätt. Huvudskyddsombudet har rätt att få information från arbetsgivaren om arbetsmiljöförhållandena och de åtgärder som vidtas för att förbättra dem.
  • Rätt till medverkan. Huvudskyddsombudet har rätt att delta i planeringen och genomförandet av åtgärder som rör arbetsmiljön.
  • Rätt att begära åtgärder. Huvudskyddsombudet har rätt att begära att arbetsgivaren vidtar åtgärder för att förbättra arbetsmiljön om det behövs.
  • Rätt att stoppa farligt arbete. I vissa fall kan huvudskyddsombudet ha rätt att stoppa farligt arbete om det finns en omedelbar risk för arbetstagarnas hälsa och säkerhet.
  • Rätt till utbildning. Huvudskyddsombudet har rätt till utbildning för att kunna utföra sina uppgifter på ett effektivt sätt.
  • Skydd mot repressalier. Det är förbjudet för en arbetsgivare att utsätta huvudskyddsombudet för repressalier på grund av det arbete ombudet utför i sin egenskap av huvudskyddsombud.
  • Samråd och samarbete. Huvudskyddsombudet ska samråda och samarbeta med arbetsgivaren för att främja en god arbetsmiljö.

Hur kan vi hjälpa dig?

Undrar du något om dina villkor på jobbet? Här hittar du svar på vanliga frågor om allt möjligt som rör arbetslivet – och om vilket stöd du kan få av Vision.