×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

Stora löneskillnader under ett yrkesliv

En ekonom i en kvinnodominerad bransch eller sektor förlorar fyra och en halv miljon kr under ett arbetsliv när det gäller lön och avsatta pensionspengar, jämfört med en ekonom i en mansdominerad bransch eller sektor. Det visar nya siffror som SKTF idag presenterar.

SKTF har i rapporten "Slut på rean i kommuner och landsting" jämfört två ekonomer, den ene med en medellön för en kommunanställd ekonom (29 500 kr) och den andra med en medellön för en privatanställd (41 000 kr). I båda fallen har de kommunala kollektivavtalen tillämpats med ett genomsnittligt värde där bland annat avsättningar för pension ingår.

Vi har gjort ett räkneexempel på vad skillnaden blir efter 20 års arbetad tid. Exemplet visar att den kommunanställde ekonomen går miste om 4,5 miljoner kronor inklusive pension från 65 till 80 års ålder. Beräkningar för en personalchef som arbetar i kommun eller landsting visar att han eller hon går miste om sammanlagt 3,8 miljoner. För en kommun – eller landstingsanställd IT-tekniker handlar det om drygt 2 miljoner under 20 år.

Dessa löneskillnader, som är strukturella, handlar om att kvinnor och män jobbar i skilda sektorer, inom olika yrkesgrupper och på olika positioner. Det ger skilda förutsättningar och framförallt skilda lönenivåer. I exempelvis kommuner och landsting - där det jobbar flest kvinnor - tjänar alla, inklusive männen, mindre än i privat sektor där det jobbar flest män. Det bottnar i synen och värderingen av kvinnligt och manligt arbete som genomsyrar hela samhället - och arbetsmarknaden.

- SKTFs medlemmar i kommuner och landsting förlorar på dessa orättvisor varje dag, år efter år. Det är oacceptabelt. Nu krävs det ett gemensamt initiativ för få bort de strukturella löneskillnaderna på arbetsmarknaden. Det är dags för en jämställdhetskommission där alla som kan göra något åt problemet; fack, arbetsgivare och regeringen medverkar, säger Eva Nordmark, ordförande i SKTF.

Läs rapporten

För mer information kontakta Eva-Lotta Nilsson, jämställdhetsansvarig på SKTF, tfn 070-584 99 29 eller Kjell Svahn, ombudsman tfn 070- 669 18 33.

Nyheter

Till arkivet

Prenumerera på pressmeddelanden

Skriv in din e-postadress via länken nedan så får du samtliga pressmeddelanden från Vision.

Prenumerera

1064 nya medlemmar under oktober

Vi erbjuder

  • Personlig rådgivning

  • Schysta medlemsförmåner

  • En vass inkomstförsäkring

Bli medlem nu

Vision nära dig

Vision finns på de flesta arbetsplatser. Sök din avdelning eller klubb

Sök

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum