×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

Hur ser drömjobbet ut?

Vad är viktigt när studenter och unga söker jobb? Den frågan har Fackförbundet SKTF ställt till 800 unga yrkesverksamma medlemmar och närmare 4 000 högskolestudenter.

Det viktigaste för båda grupperna när de söker arbete är intressanta arbetsuppgifter, bra arbetskamrater och personlig utveckling. Även bra balans mellan privatliv och arbetsliv är viktigt, medan goda karriärmöjligheter är viktigare för studenter och trygg anställningsform viktigare för de unga yrkesverksamma.

Ungefär 645 000 anställda i offentlig sektor kommer att lämna arbetsmarknaden fram till år 2025 men med nuvarande förutsättningar kommer det att saknas cirka 180 000 personer (Arbetsförmedlingen Ura 2010:5). Hur ska välfärdssektorn kunna locka till sig yngre och mer välutbildad arbetskraft som i många fall är mer attraherade av den privata arbetsmarknaden? Det är bakgrunden till de två undersökningarna, som sammanställts i en ny rapport.

Hur ser unga och studenter på kommuner och landsting? Drömjobben finns men bara 15 procent av studenterna förknippar kommun och landsting med intressanta arbetsuppgifter. Hela 38 procent associerar privata företag med detta. Personlig utveckling associerar 27 procent med privata företag mot bara 6 procent med kommun och landsting. Å andra sidan associerar fyra av tio unga anställda i kommuner och landsting arbetsgivaren med bra balans mellan privatliv och arbetsliv och sju av tio associerar med trygghet i anställningen.

Men bilden är sammansatt. Åtta av tio av unga anställda i välfärdssektorn tycker att de i stor eller viss utsträckning har intressanta arbetsuppgifter och varannan tycker att deras arbete kommer till nytta för samhället. Men bara 15 procent av studenterna (som ännu inte är anställda) vill i första hand arbeta i offentlig sektor mot 43 procent i privat sektor. Bland de unga anställda är många missnöjda med uteblivna förväntningar på lönen, men även på vidareutbildning och ledarskapsstöd.

- Det behövs offensiva insatser för att öka kommuner och landstings attraktionskraft och klara välfärdssektorns omfattande rekryteringsbehov. Det handlar om en samlad kompetens- och generationsväxlingsstrategi, en partsgemensam storsatsning bland elever och studenter på att synliggöra de viktiga och spännande jobb som finns, säger SKTFs ordförande Eva Nordmark i en kommentar.

Rapport: Unga om drömjobbet

Nyheter

Till arkivet

Prenumerera på pressmeddelanden

Skriv in din e-postadress via länken nedan så får du samtliga pressmeddelanden från Vision.

Prenumerera

1126 nya medlemmar under oktober

Vi erbjuder

  • Personlig rådgivning

  • Schysta medlemsförmåner

  • En vass inkomstförsäkring

Bli medlem nu

Vision nära dig

Vision finns på de flesta arbetsplatser. Sök din avdelning eller klubb

Sök

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum