×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

Vården värderas i särklass högst av välfärdsfrågorna. Den lokala skatten är dock inte särskilt viktig.

SKTF har tillfrågat nästan 6 000 väljare om hur de ser på viktiga delar av välfärden inför valet. Väljarna har fått ange hur viktiga de tycker att 15 olika välfärdstjänster är.

Svaren har resulterat i tre riksrapporter, "De viktigaste valen". I den sista rapporten, som ännu inte är publicerad i media, ser man bland de kommunala frågorna att kärnfrågor som skola, äldreomsorg och barnomsorg men också kommunal ekonomi av de flesta anses som mycket eller ganska viktiga. På landstingssidan anser 99,5 procent att tillgången till akut sjukvård är mycket eller ganska viktig, därefter närsjukvården med motsvarande siffra 98,1 procent.

Minst viktiga bland de angivna svarsalternativen anses kulturfrågor och kommunal- och landstingsskattens storlek.

Vilka frågor man anser som viktiga i kommunvalen är ganska åldersrelaterat. Ju högre ålder desto viktigare är de flesta välfärdsfrågorna. Bland förstagångsväljarna är miljön och skolan viktigare än andra frågor.

Föräldralediga tycker mer än andra att det är mycket viktigt att sjukvårdsupplysningen via telefon och Internet fungerar bra.

De 6000 väljare som tillfrågats bor i Sveriges 22 större städer. Materialet är även nedbrutet på varje stad. Man kan säga att väljarna över landet är rätt ense i sina svar. Det är inte så stora variationer.

I särklass står dock vårdfrågorna: tillgång till akut sjukvård vid behov. Det anser hela 99,5 procent är ganska eller mycket viktigt. 96,8 procent tycker också att tillgång till specialistsjukvård är ganska eller mycket viktig och 98,1 procent svarar så när det gäller tillgång till närsjukvård vid behov.

Därefter kommer äldreomsorgen som 94,1 procent anser som mycket eller ganska viktig tätt följd av den kommunala ekonomin som 94 procent tycker är ganska eller mycket viktig. Därefter kommer skolan, som 93,4 procent svarar på samma sätt.

Minst viktig är kulturfrågorna som 62,6 procent anser vara ganska eller mycket viktiga. Överraskande nog anses inte storleken på kommun- och landstingsskatten som särskilt viktiga.

Några regionala variationer förekommer också:
a) skolan. Här svarar 71 procent i riket att frågan är mycket viktig, vilket 80 procent anser i Sundsvall men bara 67 procent i Linköping.
b) äldreomsorgen. 68 procent i riket tycker frågan är mycket viktig, jämfört med hela 79 procent i Sundsvall men bara 62 procent i Stockholm.
c) den kommunala ekonomin anser 58 procent av alla vara mycket viktig, att jämföra med 68 procent i Sundsvall men bara 52 procent i Växjö.

- Rapporten visar att det finns ett stort intresse för välfärdsfrågorna inför valet. Trots att politikerna pratar mycket skatter så är kommun- och landstingsskatten inte särskilt viktig för många. Politikerna kanske behöver uppmärksamma att så många tycker att tillgången till akut sjukvård och andra vårdfrågor är mycket viktiga liksom den kommunala ekonomin, säger Eva Nordmark, ordförande i Fackförbundet SKTF.

För mer information, kontakta Eva Nordmark, på tel 070 624 13 11, eller Gerry Andersson, marknadsanalytiker, på tel 070 279 63 60.

Det viktigaste valen, del 3.

Nyheter

Till arkivet

Prenumerera på pressmeddelanden

Skriv in din e-postadress via länken nedan så får du samtliga pressmeddelanden från Vision.

Prenumerera

1129 nya medlemmar under oktober

Vi erbjuder

  • Personlig rådgivning

  • Schysta medlemsförmåner

  • En vass inkomstförsäkring

Bli medlem nu

Vision nära dig

Vision finns på de flesta arbetsplatser. Sök din avdelning eller klubb

Sök

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum