×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

Samtidigt ökade varsel och rekryteringssvårigheter

Nedgången i ekonomin har redan påverkat landstingen. Av en ny undersökning från SKTF framgår att även många kommuner kommer att eller redan har varslat tjänstemän. Mer än var fjärde kommun svarar det i SKTFs personalchefsundersökning. På samma gång behöver man nyrekrytera, särskilt chefer och handläggare, då många går i pension.

SKTF har frågat personalcheferna i alla Sveriges kommuner. 66 procent av 290 chefer har svarat. Bland de som svarat uppger en majoritet av kommunerna i Gävleborg, Dalarna, Norrbotten, Jämtland och Västernorrland att de har eller kommer att varsla tjänstemän.

Personalcheferna uppger att cirka 10 400 tjänstemän kommer att lämna sin tjänst under 2009 medan antalet återbesättningar beräknas till 9.600 personer. Det innebär en nedgång i antalet kommunala tjänstemän det kommande året.

Behoven av nyrekrytering är störst inom äldre- och handikappomsorgen samt inom skola-förskola. I varannan kommun har man problem att klara nyanställningarna och många saknar också en strategi för det. Framförallt de minsta kommunerna saknar en medveten plan för detta.

Fyra av fem kommuner har svårt att hitta personal med rätt kompetens för jobbet. Man kräver i stor utsträckning att de sökande ska ha högskoleutbildning, men har uppenbart svårt att konkurrera med andra branscher så som den privata arbetsmarknaden. En slutsats är att unga nyutbildade akademiker har goda möjligheter till chefsjobb och en bra karriär inom mindre kommuner, men väljer andra jobb med högre lön och kanske också större utvecklingsmöjligheter. Kommunernas lönenivåer kan vara en viktig faktor.

- I det sämre ekonomiska läge som kommunerna är på väg in i, så finns det ändå goda möjligheter till bra och viktiga jobb för unga akademiker. Men kommunerna måste bli bättre på att marknadsföra sig både på högskolor och mässor. Det kanske kostar en slant men det har man igen om man lyckas rekrytera fler personer med färska kunskaper och hög kompetens. Men man måste vara på hugget, vara beredd att kunna erbjuda konkurrenskraftiga löner, hjälpa till med bostad och förskola om det behövs. Annars kommer man att få svårt att rekrytera unga akademiker och det kommer att drabba medborgarna i form av sämre service, säger Eva Nordmark, SKTFs ordförande i en kommentar.

För mer information, kontakta Eva Nordmark på tel 070 624 13 11.

Fackförbundet SKTF (SKTF) organiserar anställda i kommun eller landsting som arbetar med välfärdstjänster eller till stöd för den kommunala demokratin. Inom skola, vård och omsorg omfattas även anställda i privatägda verksamheter. SKTF organiserar vidare de som är verksamma i bolag och stiftelser inom det kommunala området samt inom Svenska kyrkan och ekumeniska organisationer.

Presschef Peter Bloch, mobil 070-255 13 37
Pressekreterare Christian Örjestål, mobil 070-280 86 94

Rapport: Ökade varsel och rekryteringssvårigheter 2009

Nyheter

Till arkivet

Prenumerera på pressmeddelanden

Skriv in din e-postadress via länken nedan så får du samtliga pressmeddelanden från Vision.

Prenumerera

1066 nya medlemmar under oktober

Vi erbjuder

  • Personlig rådgivning

  • Schysta medlemsförmåner

  • En vass inkomstförsäkring

Bli medlem nu

Vision nära dig

Vision finns på de flesta arbetsplatser. Sök din avdelning eller klubb

Sök

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum