×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

"Öka självbestämmandet för äldre"

2008-07-07 17:00

Värdigheten för äldre måste öka. Det måste finnas plats för värdegrunds- och etikdiskussioner i äldreomsorgen.

Det var paneldeltagarna överens om på ett seminarium som SKTF anordnade i Almedalen på måndagen.

- Det behövs en genomarbetad idé om vad äldreomsorgen ska vara till för. Dessutom en förändrad maktbalans och attityd på många äldreboenden. Det är ingen sjukdom att bli gammal. Äldreomsorgen måste genomsyras av sociala och existentiella kvaliteter, inte bara materiella.

Det var några viktiga konstateranden av regeringens utredare av en värdighetsgaranti, Thorbjörn Larsson. Åldrandet ska också innebära välbefinnande och en meningsfull vardag. Socialstyrelsen bör utforma kriterier som gör det möjligt att mäta kvaliteten och värdegrunden. Den äldre måste själv få ett större inflytande över hur behoven kan tillgodoses och hur olika insatser ska göras, fortsatte han.

Kommer värdighetsutredningen att förverkligas eller bli en hyllvärmare, undrade dagens moderator Eva Nordmark, SKTFs ordförande.

- Alliansregeringen beställde utredningen och den blev mycket bra. Nu är den ute på remiss. Vi avvaktar remissvaren, men jag hoppas på en proposition nästa år, sa Kenneth Johansson (c), ordförande i riksdagens Socialutskott.

- Äldre är inte en homogen grupp. Utredningen är bra liksom tilltalet med en moralisk ansats. Stödinsatserna måste bli flexiblare. Det som är svårast för oss lokalpolitiker att lösa är hur man ska förhindra att så många känner sig ensamma, sa Gunnar Hoffstedt, kommunalråd (m) på Gotland.

Susanne Andersson, enhetschef i äldreomsorgen på Gotland, tyckte det vore bra med nationella riktlinjer. Hon pekade på de stora lokala variationerna trots samma ekonomi. I Storstockholm finns det sällan tid för sociala aktiviteter jämfört med äldreomsorgen på Gotland, utifrån hennes egna erfarenheter.

Per Svedberg, riksdagsledamot (s), också han från Socialutskottet, diskuterade om man bara skulle ha en baskvalitet lika för alla eller om man skulle kunna erbjuda tilläggstjänster mot avgift. Kommer basservicen att skiljas åt mellan fattiga glesbygdskommuner med stora avstånd jämfört med rikare kommuner, undrade han.

Eva Nordmark avslutade seminariet med att understryka att SKTF vill bidra till ett värdigt liv för äldre och att etikdiskussionen måste få ta plats både i personalgrupper och i politiken. Det måste ges bra förutsättningar för personalen om en värdigare äldreomsorg ska förverkligas.

För mer information, kontakta Eva Nordmark på tel 070-624 13 11

Fackförbundet SKTF (SKTF) organiserar anställda i kommun eller landsting som arbetar med välfärdstjänster eller till stöd för den kommunala demokratin. Inom skola, vård och omsorg omfattas även anställda i privatägda verksamheter. SKTF organiserar vidare de som är verksamma i bolag och stiftelser inom det kommunala området samt inom Svenska kyrkan och ekumeniska organisationer.

Presschef Peter Bloch, mobil 070-255 13 37
Pressekreterare Maria Martinsson, mobil 070-655 50 48

Nyheter

Till arkivet

Prenumerera på pressmeddelanden

Skriv in din e-postadress via länken nedan så får du samtliga pressmeddelanden från Vision.

Prenumerera

1120 nya medlemmar under oktober

Vi erbjuder

  • Personlig rådgivning

  • Schysta medlemsförmåner

  • En vass inkomstförsäkring

Bli medlem nu

Vision nära dig

Vision finns på de flesta arbetsplatser. Sök din avdelning eller klubb

Sök

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum