×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

SKTF självkritiskt – vi kan bli bättre på att informera om sjukersättningen

2007-06-15 14:00

Många svenskar får ut mindre vid sjukdom än vad de faktiskt har rätt till. Det framgår av en rapport från Expertgruppen för studier i samhällsekonomi vid Finansdepartementet. Runt 25-30 procent missar ersättning man har rätt till vid sjukdom.

Så här kommenteras rapporten av Olle Nordlander, pensions- och försäkringsombudsman på Fackförbundet SKTF:

- Tyvärr stämmer rapporten. Det är stora belopp som fryser inne. Vi har ett gemensamt ansvar med arbetsgivaren att informera om de avtal som gjorts och där olika försäkringar ingår. Vi måste helt enkelt bli bättre båda parter på att förklara och informera om kollektivavtalen och de förmåner som följer med dem.

- Alla anställda ska känna till försäkringarna, det är vi och arbetsgivarna överens om. AFA Försäkring heter det gemensamma bolag som arbetsmarknadens parter har gett i uppdrag att förvalta avtalsförsäkringarna. Det är också dit man ansöker om ersättning. AFA har fokuserat på att informera bättre på avtalsförsäkringarna det senaste året.

- Det bästa vore om arbetsgivaren i sina lönespecifikationer hade med en kort information om avtalsförsäkringarna och var man kan få veta mer om dem. Jag vet att det förekommer i en del kommuner. Men facket har också ett ansvar. Just nu har vi flera hundra försäkringsrådgivare som tillsammans med arbetsgivarnas försäkringsrådgivare får både grundutbildning och vidareutbildning på försäkringar. SKTFs försäkringsrådgivare har spridit en fickfolder om försäkringar i tusental men vi kan bli bättre.

- I denna högteknologiska tid borde vi kunna göra mer via mail och på hemsidor. Vi borde också kunna skicka ett enkelt SMS till alla medlemmar och påminna om försäkringarna och var man kan få veta mer. Det prövade vi när vårt huvudavtal i kommunerna var klart för några veckor sedan med gott resultat.

- Avtalsförsäkringarna är fantastiska, när olyckan är framme. Ta till exempel en person som får sjuk- och aktivitetsersättning redan i 30-årsåldern. Hon får ut maximalt 64 procent i ersättning upp till 80 procent av sin lön. Säg att hon tjänade 20 000 kronor i månaden. Med avtalsförsäkringen har hon rätt att få inte 64 procent utan 80 procent av 80 procent. Översätter vi det till reda pengar så blir det cirka 2.500 kronor i månaden (16 procent av 16.000 kronor) extra och per år 30.000 kronor. Har hon riktig otur och får sjuk- och aktivitetsersättning resten av livet så handlar det om runt miljonen som hon får ut – om hon ansöker om ersättningen. Det visar hur viktigt det är att folk får reda på hur försäkringen fungerar, även om det är krångligt. Vi måste fundera på hur vi ytterligare kan förbättra informationen, både SKTF och arbetsgivarna.

För mer information, kontakta Olle Nordlander på tel 070-213 64 24

Fackförbundet SKTF (SKTF) organiserar anställda i kommun eller landsting som arbetar med välfärdstjänster eller till stöd för den kommunala demokratin. Inom skola, vård och omsorg omfattas även anställda i privatägda verksamheter. SKTF organiserar vidare de som är verksamma i bolag och stiftelser inom det kommunala området samt inom Svenska Kyrkan och ekumeniska organisationer.

Presschef Peter Bloch, mobil 070-255 13 37
Pressekreterare Maria Martinsson, mobil 070-655 50 48

Nyheter

Till arkivet

Prenumerera på pressmeddelanden

Skriv in din e-postadress via länken nedan så får du samtliga pressmeddelanden från Vision.

Prenumerera

1155 nya medlemmar under oktober

Vi erbjuder

  • Personlig rådgivning

  • Schysta medlemsförmåner

  • En vass inkomstförsäkring

Bli medlem nu

Vision nära dig

Vision finns på de flesta arbetsplatser. Sök din avdelning eller klubb

Sök

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum