×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

Osakliga löneskillnader hittade i varannan kommun

2007-12-27 10:58

- Nu är det bevisat. Klagosången mot lönekartläggning som metod är obefogad, åtminstone på det kommunala området. Fyra av fem kommuner genomför lönekartläggningar och drygt hälften av dessa har hittat felaktiga löner och nästan samtliga har gjort en handlingsplan för att rätta till lönefelen. Det säger Elisabeth Adolfsson, SKTFs vice ordförande, med anledning av SKTFs nya rapport om lönekartläggningar.

SKTF tillfrågade under oktober 2007 samtliga personalchefer i kommuner och landsting. 82 procent svarade på frågor om lönekartläggningen. En majoritet är överens om att lönekartläggning är ett bra verktyg för att nå jämställda löner (84 procent). Nästan 90 procent uppger att de gjort kartläggningen i samverkan med de fackliga organisationerna. Ska man lyckas få bort de osakliga löneskillnaderna måste frågan drivas gemensamt av fack och arbetsgivare.

Undersökningen visar att stora kommuner och landsting inte är sämre än mindre kommuner på att genomföra kartläggningar. Tvärtom ser vi ett något bättre resultat i kommuner med en befolkningsmängd över 30 000 invånare. Däremot är större kommuner en aning mer skeptiska till lönekartläggning som verktyg på direkt fråga.

Av de drygt 16 procent som uppgett att man inte gjort en lönekartläggning, så uppger nästan hälften att de påbörjat ar betet, men ännu inte är klara.

- Belackarna mot lönekartläggning som lagstadgad metod bör nog fundera en vända till. Jämställdhetslagens krav på lönekartläggning leder de facto till att man hittar osakliga, individuella löneskillnader, vilket också var avsikten med lagen.SKTF har kämpat länge för lika lön mellan könen och ser nu att vi når resultat inom vår egen sektor. Vi hoppas att alla arbetsgivare inser vikten av att använda lönekartläggningen, säger Elisabeth Adolfsson.

För mer information, kontakta Elisabeth Adolfsson på tel 070 666 80 66

Rapporten Lönekartläggning behövs (pdf)

Fackförbundet SKTF (SKTF) organiserar anställda i kommun eller landsting som arbetar med välfärdstjänster eller till stöd för den kommunala demokratin. Inom skola, vård och omsorg omfattas även anställda i privatägda verksamheter. SKTF organiserar vidare de som är verksamma i bolag och stiftelser inom det kommunala området samt inom Svenska kyrkan och ekumeniska organisationer.

Presschef Peter Bloch, mobil 070-255 13 37
Pressekreterare Maria Martinsson, mobil 070-655 50 48

Nyheter

Till arkivet

Prenumerera på pressmeddelanden

Skriv in din e-postadress via länken nedan så får du samtliga pressmeddelanden från Vision.

Prenumerera

1119 nya medlemmar under oktober

Vi erbjuder

  • Personlig rådgivning

  • Schysta medlemsförmåner

  • En vass inkomstförsäkring

Bli medlem nu

Vision nära dig

Vision finns på de flesta arbetsplatser. Sök din avdelning eller klubb

Sök

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum