×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

Rätten att bli förstådd - en demokratifråga

2005-11-01 14:00

Rikspolisstyrelsen har fått i uppdrag att ta fram underlaget till en ramupphandling av tolktjänster till hela statsförvaltningen. SKTF och Polisförbundet har i ett brev till Rikspolisstyrelsens chef påtalat att upphandlingen sker utan några konkreta krav på tolktjänsternas kvalitet. Det kan i förlängningen innebära att de som inte talar svenska riskerar att bli missförstådda av polis, domare, migrationshandläggare mfl – och vice versa. I ett så viktigt sammanhang som rätten till en korrekt kommunikation med statliga myndigheter blir tolktjänsternas kvalitet en fråga om varje människas demokratiska rättigheter.

-Jag är mycket oroad över de konsekvenser som en undermålig upphandling av tolktjänster kan få. Att bli rätt förstådd handlar om svensk rättssäkerhet. Om kraven på tolkarna sänks riskerar vi dessutom en situation där de mest kompetenta och professionella tolkarna helt lämnar yrket, säger SKTFs ordförande Eva Nordmark.

SKTF är det fackförbund som organiserar flest antal tolkar. Tillsammans med Polisförbundet har vi uppmärksammat Rikspolisstyrelsens chef Stefan Strömberg om problemet och dessutom redovisat ett antal kriterier som bör finnas med i upphandlingen för att säkerställa kvaliteten. Brevet har också gått till ansvarigt statsråd Jens Orback för kännedom.

På demokratiminister Orbacks bord ligger redan en utredning "Tolkförmedling – kvalitet, registrering, tillsyn" ( SOU 2004:15) med förslag som väntar på att omvandlas till en proposition. Utredningen innehåller just förslag om informationsinsatser för att få till en mer ändamålsenlig upphandling av tolktjänster.

- Men varför ska vi vänta på en proposition när kunskaperna redan finns? En felaktig upphandling av tolkar till statliga myndigheter kan få oerhört allvarliga konsekvenser för den enskildes rättsäkerhet. Det är inte svårt att sätta sig in i den situation av vanmakt som en anklagad person, utan tillräckliga kunskaper i svenska, skulle uppleva om tolkningen inte fungerade vid ett polisförhör eller en rättegång, avslutar SKTFs ordförande Eva Nordmark.

För ytterligare information kontakta SKTFs förhandlingschef Anders Hammarbäck tfn 070-6896471 eller för kommentarer SKTFs förbundsordförande Eva Nordmark tfn 070-6241311.

SKTF är ett partipolitiskt obundet fackförbund för offentligt och privat anställda tjänstemän med anknytning till kommun, landsting eller kyrka. Vi är 180 000 medlemmar.

Presschef Anna Karin Wallberg tel 08-789 64 70, mobil 070-630 40 09
Pressombudsman Maria Martinsson tel 08-789 64 77, mobil 070-655 50 48

Kungsgatan 28 A, Box 7825, 103 97 Stockholm.

Nyheter

Till arkivet

Prenumerera på pressmeddelanden

Skriv in din e-postadress via länken nedan så får du samtliga pressmeddelanden från Vision.

Prenumerera

1115 nya medlemmar under oktober

Vi erbjuder

  • Personlig rådgivning

  • Schysta medlemsförmåner

  • En vass inkomstförsäkring

Bli medlem nu

Vision nära dig

Vision finns på de flesta arbetsplatser. Sök din avdelning eller klubb

Sök

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum