×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

Kan farfar vara föräldraledig?

2005-10-18 13:30

SKTFs styrelse beslutade på senaste sammanträdet att ställa sig bakom förslaget om en tredelad föräldraförsäkring. SKTF vill dessutom att den tredjedel av ledigheten som är kvar när båda föräldrarna tagit ut sin del, ska kunnas tas ut av föräldrarna eller någon annan som står barnet nära.

SKTFs styrelse beslutade efter en intensiv diskussion att enhälligt ställa sig bakom Föräldraförsäkringens förslag om en förlängd föräldraledighet från 13 till 15 månader där tiden är uppdelad med 1/3 till en förälder, 1/3 till den andra föräldern och 1/3 som kan tas ut av båda.

- Vi tycker att utredningens förslag är ett bra steg på vägen mot att mammor och pappor delar på föräldraledigheten. Vi kan dessutom tänka oss att den tredjedel som inte är knuten till endera föräldern skulle kunna tas ut av någon annan person som föräldrarna väljer. Den personen skulle då få ersättning på samma sätt som när tillfällig föräldrapenning överlåts till någon närstående när barnet måste vara hemma pga sjukdom, säger Eva Nordmark, Förbundsordförande SKTF.

SKTFs ställningstagande grundar sig i en strävan efter verklig jämställdhet på arbetsmarknaden. I dag drabbas alla kvinnor genom lägre löner och sämre utvecklingsmöjligheter av att kvinnor förväntas ta ett större ansvar för hem och familj. Med en jämnare fördelning av föräldrapenningdagarna mellan mammor och pappor kommer arbetsgivarna att tvingas se kvinnor och män som lika stora "risker" för frånvaro.

- Men vår strävan mot jämställdhet måste hela tiden vägas mot barnets bästa. Barn behöver tillgång till båda sina föräldrar men faktorer som amning och dagisstart måste också fungera. Därför väljer vi att inte föreslå en delning av föräldraledigheten med hälften var. En ytterligare möjlighet till flexibilitet är att tex farfar kan vara hemma med sitt barnbarn om föräldrarnas livspussel inte går ihop den närmaste tiden innan dagisstart, säger Eva Nordmark, Förbundsordförande SKTF.
SKTFs beslut bygger också på en övertygelse om att det inte är ekonomiska incitament som i första hand lägger hinder för papporna att ta ut en större del av föräldraledigheten. Forskning visar att valet av vem som ska vara hemma med barnet till stora delar beror på inarbetade könsroller där kvinnor ska vara en närvarande mor för att vara en "riktig kvinna" medan en man kan välja att vara hemma med barnen eller satsa på sin karriär och ändå vara en "riktig man".

- Jag är glad att vi enats i denna fråga. Utformningen av den framtida föräldraförsäkringen kommer att få stor betydelse för våra medlemmars förutsättningar på arbetsmarknaden, avslutar Eva Nordmark, Förbundsordförande SKTF.

För ytterligare kommentarer kontakta Eva Nordmark, Förbundsordförande SKTF på telefon 070-624 13 11 eller Anna Karin Wallberg, presschef på telefon 070-630 40 09.

SKTF är ett partipolitiskt obundet fackförbund för offentligt och privat anställda tjänstemän med anknytning till kommun, landsting eller kyrka. Vi är 180 000 medlemmar.

Presschef Anna Karin Wallberg tel 08-789 64 70, mobil 070-630 40 09
Pressombudsman Maria Martinsson tel 08-789 64 77, mobil 070-655 50 48

Kungsgatan 28 A, Box 7825, 103 97 Stockholm.

Nyheter

Till arkivet

Prenumerera på pressmeddelanden

Skriv in din e-postadress via länken nedan så får du samtliga pressmeddelanden från Vision.

Prenumerera

1015 nya medlemmar under oktober

Vi erbjuder

  • Personlig rådgivning

  • Schysta medlemsförmåner

  • En vass inkomstförsäkring

Bli medlem nu

Vision nära dig

Vision finns på de flesta arbetsplatser. Sök din avdelning eller klubb

Sök

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum