×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

89 kommuner och landsting bryter mot jämställdhetslagen

2005-01-26 09:00

Nära en tredjedel av alla kommuner och landsting har inte gjort en lönekartläggning som arbetsgivare enligt jämställdhetslagen är skyldiga att göra för att motverka osakliga löneskillnader mellan kvinnor och män. Det visar SKTFs undersökning av samtliga kommuner och landsting. Vilka kommuner och landsting som inte följer lagen redovisas på SKTFs hemsida

SKTF har utvärderat av den gångna avtalsperioden och bla frågat fackligt förtroendevalda om arbetsgivaren gör lönekartläggningar som jämställdhetslagen kräver. Enligt jämställdhetslagen ska en kartläggning och analys göras årligen av arbetsgivaren i samverkan med facket. De som har fler än tio anställda ska dessutom ha en plan för hur eventuella löneskillnader ska justeras.

Resultatet visar att enbart 70 procent av alla kommuner och landsting hade gjort en lönekartläggning innan 2004 års lönerevision. Jämfört med tidigare år innebär resultatet endast en marginell förbättring. Förhoppningsvis har några fler arbetsgivare under senare delan av 2004 kommit igång med en kartläggning av löneskillnaderna mellan kvinnor och män.

– Det är ytterst anmärkningsvärt att nästan var tredje arbetsgivare fortfarande inte följer lagen, trots den skärpning av lagen som trädde i kraft för fyra år sedan, säger Eva Nordmark, ordförande i SKTF.

SKTF har valt att vara positiva i sin bedömning och godkänt många arbetsgivare som redovisat positiva svar, trots att de endast befinner sig i ett startläge. Det finns därför ett fortsatt behov att kontrollera kvaliteten på de lönekartläggningar som påbörjats.

– För att komma till rätta med osakliga löneskillnader mellan kvinnor och män krävs att skillnaderna blir synliga. En förutsättning för att kunna upptäcka dessa skillnader är att arbetsgivarna gör den kartläggning, analys och handlingsplan som lagen kräver, säger Anders Hammarbäck, förhandlingschef, SKTF.

För att göra det ännu tydligare att arbetsgivaren måste arbeta aktivt för jämställda löner yrkar SKTF på att kravet om lönekartläggningar skrivs in i det nya avtal som i vår kommer att tecknas mellan SKTF och Sveriges Kommuner och Landsting.

– SKTF kommer att vidta de åtgärder som är nödvändiga för att få igång arbetet med lönekartläggningar. En yttersta åtgärd kan bli att anmäla kommunerna till Jämställdhetsnämnden som kan förelägga vite, avslutar Eva Nordmark, ordförande, SKTF.

För ytterligare kommentarer kontakta Eva Nordmark, ordförande i SKTF tfn 070-624 13 11 eller Anders Hammarbäck, förhandlingschef, tfn 070-689 64 71.

För länsvis information om undersökningen, kontakta SKTFs regionala center:
Stockholms län, Södermanlands län: Jonas Jansfors, tfn 08-789 64 33
Östergötlands län, Jönköpings län, Kronobergs län, Kalmar län, Blekinge län: Lars Holmberg, tfn 070-6349056
Skåne län: Bengt Lang, tfn 070-540 79 50
Västra Götalands län, Hallands län: Anita Lifveredson, tfn 0704-73 99 06
Värmlands län, Örebro län, Västmanlands län: Mona Tapper, tfn 070- 623 98 07
Dalarnas län, Gävleborgs län, Västernorrlands län, Jämtlands län: Stig Linner, tfn 070- 313 56 63
Västerbottens län, Norrbottens län: Ulf Ericsson, tfn 070- 634 90 59

Nyheter

Till arkivet

Prenumerera på pressmeddelanden

Skriv in din e-postadress via länken nedan så får du samtliga pressmeddelanden från Vision.

Prenumerera

1069 nya medlemmar under oktober

Vi erbjuder

  • Personlig rådgivning

  • Schysta medlemsförmåner

  • En vass inkomstförsäkring

Bli medlem nu

Vision nära dig

Vision finns på de flesta arbetsplatser. Sök din avdelning eller klubb

Sök

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum