×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

SKTF positiv till översyn av AD

2004-10-26 09:00

I dag föll domen i det sk Kellermann-målet i Europadomstolen. För de som vill avskaffa den svenska Arbetsdomstolen (AD) blev resultatet en besvikelse. SKTF menar emellertid att domen inte får ses som en garant för att AD ska fortsätta som förut.

- Att Arbetsdomstolen finns som en första och sista instans i de få fall som inte kan lösas genom vanliga tvisteförhandlingar är oerhört viktigt. Alternativet skulle vara ett mångårigt processande i flera instanser i domstolar som saknar den specialkompetens som AD har. Ett sådant system skulle inte gynna löntagarna, säger Eva Nordmark, förbundsordförande SKTF.

Därmed inte sagt att allt är bra som det är. Det har gått många år sedan AD inrättades och det finns all anledning att se över domstolens sammansättning så att den blir modern och anpassad till dagens samhälle.

- Även om nu Europadomstolen friat Sverige är det för mig en självklarhet att den som är oorganiserad inte ska behöva dömas av representanter från arbetsmarknadens parter om han eller hon inte vill det. I sådana mål skulle Arbetsdomstolen kunna bestå av enbart ämbetsmannaledamöter, säger Eva Nordmark, förbundsordförande SKTF.

I debatten har pekats på det omoderna i att det finns en s.k. tredje man liksom att juristdomarna tillsätts efter kontakter med arbetsmarknadens parter och att de inte har samma anställningstrygghet som domare i andra domstolar. Vidare har det kritiserats att de ledamöter som tillsatts av arbetsmarknadens parter är i majoritet och har möjlighet att rösta över övriga domstolsledamöter.

- Debatten kring AD är idag alldeles för kategorisk. Domstolen behövs som ett instrument för att på ett snabbt och kompetent sätt lösa de tvister som inte går att lösa i samförstånd mellan parterna på arbetsmarknaden, säger Eva Nordmark, förbundsordförande SKTF.

- Det är inte acceptabelt att AD hela tiden utsätts för kritik. Det är hög tid att vi lägger ifrån oss stridsyxorna och i stället sakligt diskuterar vilka förändringar som krävs för att vi ska få en modern arbetsdomstol som kan accepteras av, om inte alla, så i alla fall en bred majoritet i samhället, avslutar Eva Nordmark, förbundsordförande SKTF.

För ytterligare kommentarer kontakta SKTFs förbundsjurist Anders Hult, telefon 070-566 07 20

Nyheter

Till arkivet

Prenumerera på pressmeddelanden

Skriv in din e-postadress via länken nedan så får du samtliga pressmeddelanden från Vision.

Prenumerera

1154 nya medlemmar under oktober

Vi erbjuder

  • Personlig rådgivning

  • Schysta medlemsförmåner

  • En vass inkomstförsäkring

Bli medlem nu

Vision nära dig

Vision finns på de flesta arbetsplatser. Sök din avdelning eller klubb

Sök

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum