×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

SKTF varslar om sympatiåtgärder i samband med Kommunals konflikt

2003-04-28 09:00

Kommunal har begärt att SKTF ska varsla om sympatiåtgärder i den pågående konflikten mellan Kommunal och arbetsgivarna. SKTF har sagt ja till Kommunals begäran, för att skydda SKTFs medlemmar från att tvingas utföra blockerat arbete.

Enligt hävdvunnen tradition på svensk arbetsmarknad är inte arbetstagare skyldiga att utföra strejkandes arbete eller arbetsuppgifter som är förklarade i blockad. Arbetstagare som gör detta riskerar anklagelser om strejkbryteri.

SKTFs avsikt har hela tiden varit att iaktta strikt neutralitet i den pågående konflikten mellan Kommunal och arbetsgivarna. Denna neutralitet innebär att medlemmar inte är skyldiga att befatta sig med blockerat arbete och att det är förbundets skyldighet att skydda berörda medlemmar från att hamna i situationer där de riskerar att bli betraktade som strejkbrytare. Vi har därför uppmanat berörda medlemmar att inte arbeta med de arbetsuppgifter som förklarats i blockad.

SKTFs uppfattning har dock inte accepterats av arbetsgivarna i ett antal av de kommuner där konflikten pågår. De berörda kommunerna vill, med stöd av Kommunförbundet, tvinga SKTFs medlemmar att gå till arbetet. Samtidigt har man anklagat SKTF för att vidta otillåtna stridsåtgärder.

I detta läge har Kommunal begärt sympatiåtgärder från SKTF. Detta sker eftersom det på många av de arbetsplatser där Kommunal tagit ut medlemmar i strejk och förklarat arbetsuppgifterna i blockad finns SKTF-medlemmar som arbetar sida vid sida med medlemmar i Kommunal eller i samma yrkesgrupper. Effekten av Kommunals stridsåtgärder riskeras således att förtas om SKTF-medlemmarna tvingas utföra blockerat arbete. Genom att nu varsla om sympatiåtgärder, för de medlemmar i de kommuner som till någon del utför arbetsuppgifter av det slag som omfattas av Kommunals varsel, kan SKTF förstärka skyddet för berörda medlemmar.

SKTFs varsel träder i kraft den 13 maj 2003 klockan 00.00. Varslet gäller SKTF-medlemmar som arbetar i kommuner som normalt, och inte endast i ringa omfattning, utför arbetsuppgifter som omfattas av Kommunals varsel. Varslet innebär att samtliga dessa medlemmar tas ut i strejk. Under arbetsnedläggelsen förklaras de berörda SKTF-medlemmarnas arbetsuppgifter i blockad. Varslen avser ej landstingsområdet.

Från konflikten görs samma undantag som framgår av Kommunals varsel. Vidare undantas medlemmar som utför arbetsuppgifter som är av ren tjänstemannakaraktär även om det på arbetsplatsen finns någon medlem i Kommunal som är uttagen i konflikt.

Eftersom SKTFs medlemmar riskerar att drabbas av arbetsgivarens invändningar mot SKTFs tolkning har vi förstärkt medlemmarnas skydd genom vårt varsel. Fram till det att varslet träder i kraft uppmanar vi berörda medlemmar att arbeta. Denna uppfattning har fullt stöd av Kommunal.

För ytterligare kommentarer kontakta Anders Hammarbäck, förhandlingschef i SKTF (070-689 64 71)

Nyheter

Till arkivet

Prenumerera på pressmeddelanden

Skriv in din e-postadress via länken nedan så får du samtliga pressmeddelanden från Vision.

Prenumerera

971 nya medlemmar under oktober

Vi erbjuder

  • Personlig rådgivning

  • Schysta medlemsförmåner

  • En vass inkomstförsäkring

Bli medlem nu

Vision nära dig

Vision finns på de flesta arbetsplatser. Sök din avdelning eller klubb

Sök

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum