×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

Rapport om chefers arbetsmiljö

2003-05-22 09:00

Kommuner och landsting saknar strategier för personalrekrytering

Endast en av tre chefer i kommuner och landsting har stöd av någon metod för personalförsörjning, exempelvis genom en långsiktig bemanningsplan. Det visar en ny undersökning från SKTF. Frånvaron av rekryteringsstrategier i kommuner och landsting slår hårt mot verksamheterna. Chefer tvingas lägga sin tid på att klara personalbehoven dag för dag, i stället för att inspirera och stödja de anställda, hålla kontakt med brukare och anhöriga, lösa konflikter i arbetsgruppen och utveckla arbetet. Arbetsgivarna måste nu i konkret handling visa att man inser vad som står på spel.

– Vi står inför ökade omvårdnadsbehov och stora pensionsavgångar. 800 000 personer ska nyanställas till 2010. Det är fakta som borde leda till agerande inom kommuner och landsting. Att arbetsgivarna inte tar itu med rekryteringsfrågorna visar på flathet och och bristande insikt om problemens omfattning. Chefer, anställda och verksamheter drabbas, säger SKTFs förbundsordförande Inger Efraimsson.

I en ny rapport pekar SKTF på chefers utsatta position i kommuner och landsting – och vad det får för effekter för ohälsan och de anställdas arbetsmiljö. Rapporten "1000 chefer har fullt upp" visar hur chefernas verklighet ser ut vad gäller arbetsmiljökunskap, behov av arbetsmiljöutbildning, arbetsbelastning, sjukfrånvaro/sjuknärvaro, olust över att gå till arbetet, brott mot yrkesetiken, och metoder för personalförsörjning. 68 procent av cheferna tillämpar ingen metod för personalförsörjning, visar SKTFs undersökning. Några andra resultat är:

  • Mer än var tredje chef – 39 procent – uppger att de inte har tillräcklig kompetens inom arbetsmiljöområdet.
  • Mer än var tredje chef – 39 procent – uppger att de ofta har en för hög arbetsbelastning och ytterligare 40 procent att de har det ibland.
  • 11 procent av de som har en för hög arbetsbelastning har känt olust över att gå till arbetet inför hälften eller fler arbetsdagar. Detta är dubbelt så vanligt för kvinnliga chefer som för manliga.
  • 85 procent av alla chefer uppger att de någon gång hamnar i situationer som innebär att de känner sig tvingade att fatta beslut som strider mot deras yrkesetik.

– Arbetsmiljön för de anställda blir lidande när det saknas rimliga förutsättningar för cheferna att leda arbetet och se varje anställd som en individ. Ohälsan i samhället kan bara bekämpas om man skapar vettiga förutsättningar för cheferna att göra sitt jobb, säger Inger Efraimsson.

Nyheter

Till arkivet

Prenumerera på pressmeddelanden

Skriv in din e-postadress via länken nedan så får du samtliga pressmeddelanden från Vision.

Prenumerera

919 nya medlemmar under oktober

Vi erbjuder

  • Personlig rådgivning

  • Schysta medlemsförmåner

  • En vass inkomstförsäkring

Bli medlem nu

Vision nära dig

Vision finns på de flesta arbetsplatser. Sök din avdelning eller klubb

Sök

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum