×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

IT kan ge mer resurser till vård, skola och omsorg!

2000-02-29 08:37

Ny SKTF undersökning visar:

SKTF presenterar idag en ny rapport om IT utvecklingen i landets kommuner. Rapporten visar på problemen och möjligheterna och personalens inställning till kommunen som arbetsgivare.

- Det är mycket glädjande att de som arbetar med IT i kommunerna är nöjda med kommunen som arbetsgivare. Kommunen upplevs som en trygg och stabil arbetsgivare och trots att många jobbar övertid upplever man att tempot inte är lika uppskruvat som på de snabbt växande IT-företagen. Det bådar gott för framtiden för det är i kommunerna man hittar de mest kvalificerade och spännande jobben i IT-branschen. Det handlar om att serva hela kommuner med fungerande och lättillgängliga IT-system men också om att utveckla kanalerna till kommunens invånare. De som jobbar med IT i kommunerna är en mycket viktig del i kommunernas demokratiutveckling, säger Inger Efraimsson förbundsordförande i SKTF.

- Det finns dock anledning att vara orolig eftersom en stor majoritet av de IT-ansvariga i vår undersökning ser att det finns en risk för att gjorda investeringar blir underutnyttjade som en följd av kompetensbrister hos såväl IT-personalen som den övriga personalen. Den kommunala sektorn riskerar att göra stora ekonomiska förluster på grund av missade effektivitetsvinster, säger SKTF:s förbundsordförande Inger Efraimsson.

- SKTF utgår från att regeringen i den IT-proposition som läggs i mars redogör för hur försörjningen av IT-kompetens inom den offentliga sektorn ska kunna tryggas. Vi har tidigare uppvaktat näringsminister Björn Rosengren angående de utlovade pengarna till IT-utbildning av personal inom offentlig sektor. Men trots löften har ingenting skett och nu förutsätter vi att regeringen gör något åt det, säger Inger Efraimsson.

- Kommunerna måste också vara framsynta. De borde kunna samverka mer när det gäller exempelvis utbildning, rekrytering och upphandling. Små kommuner skulle förmodligen kunna dela på en IT-chef eller samordna utveckling och support av kommunala hemsidor, fortsätter Inger Efraimsson.

SKTF:s rapport visar bland annat att:

  • 71% av de IT-ansvariga i kommunerna anser att IT-systemen riskerar att bli underutnyttjade på grund av bristande kompetens hos såväl IT-personal som övriga anställda.
  • 50% av kommunerna har svårt att rekrytera personal med rätt kompetens och 39% av kommunerna har ett omedelbart rekryteringsbehov.
  • Så gott som amtliga IT-ansvariga uppger dock att de har en låg eller obefintlig personalomsättning.
  • 84% av den tillfrågade personalen uppger att de är nöjda eller mycket nöjda med kommunen som arbetsgivare.
  • 75% av personalen arbetar övertid.

SKTF är ett fackförbund för tjänstemän. Vi organiserar såväl akademiker som tjänstemän med annan utbildningsbakgrund inom många olika yrken i kommuner, landsting, kommunala bolag och stiftelser, kooperativ, kyrkan samt privat verksamhet inom vård och omsorg. SKTF är en partipolitiskt obunden organisation med cirka 180 000 medlemmar.

Rapporten:

IT i kommunens tjänst - goda villkor i tuff konkurrens... (pdf)

Nyheter

Till arkivet

Prenumerera på pressmeddelanden

Skriv in din e-postadress via länken nedan så får du samtliga pressmeddelanden från Vision.

Prenumerera

919 nya medlemmar under oktober

Vi erbjuder

  • Personlig rådgivning

  • Schysta medlemsförmåner

  • En vass inkomstförsäkring

Bli medlem nu

Vision nära dig

Vision finns på de flesta arbetsplatser. Sök din avdelning eller klubb

Sök

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum