Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

×

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar.

Visions stadgar 

Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Medlemskap i A-kassan

Kom ihåg att ansöka om medlemskap i A-kassan.

A-kassan Vision

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

Låt inte barn och unga hamna #mellanstolarna, Lena Hallengren

Publicerad 2019-01-24

I ett öppet brev som i dag skickas till socialminister Lena Hallengren belyser flera organisationer de tusentals barn och unga med psykisk ohälsa som hamnar mellan stolarna. De slussas mellan olika myndigheter och kontaktpersoner och går igenom långa utredningar.

Initiativtagarna till brevet, Vision, BRIS, Hjärnkoll, Suicide Zero och Ångestpodden, samlar in berättelser och lösningar för att stötta och hjälpa individer med psykisk ohälsa. Nu vill vi dela dessa berättelser med ansvariga politiker såsom socialminister Lena Hallengren.

- Varje dag går Visions medlemmar till jobbet för att kämpa för att barn och unga med psykisk ohälsa ska få tillgång till rätt vård i tid. Men de har inte rätt förutsättningar. Vi kräver nu att konkreta åtgärder tas fram som kan hindra att fler hamnar mellan stolarna, säger Veronica Magnusson, förbundsordförande Vision.

 - I vårt fyra års långa arbete med Ångestpodden får vi ofta ta del av historier som dressa. Man blir mörkrädd när man förstår att det är en fara att bli sjuk idag, speciellt i psykisk ohälsa. Vi vill genom våra röster förmedla våra lyssnares erfarenheter, säger Sofie Hallberg, medgrundare av Ångestpodden.

Utdrag ur det öppna brevet

 ”Någon som också vet hur det är att hamna mellan stolarna är Matilda som levt med psykisk ohälsa sen hon var 13 år. När hon mådde som värst ringde hon vårdcentralen, de hänvisade till psykiatrin, som i sin tur hänvisade till ungdomshälsan. Ungdomshälsan ville ha underlag från vårdcentralen och Matilda fick till slut en remiss till psykiatrin. Efter ett möte med psykiatrin blev hon friskförklarad och hemskickad.

I december förra året försökte hon ta sitt liv.”

Vision vill

Vi välkomnar löftet i regeringsförklaringen om att en ny vårdform för att personer med lättare psykisk ohälsa ska utredas, liksom målet om att minska köerna till BUP. Men det får inte stanna där. Många av förslagen är dessutom utredningar, som måste få ta tid, men våra barn och unga som mår dåligt kan inte heller vänta.

Vi behöver åtgärder som gör skillnad här och nu, därför föreslår vi följande:  

  • Primärvården, första linjens psykiatri och tidiga insatser från socialtjänsten måste närmare barn och unga. Flytta ut resurser för att få in dessa verksamheter i elevhälsan i tillgängliga team som arbetar runt barnet/den unga och föräldrarna.
  • En samordnare ska utses för varje person som har flera vårdkontakter. Vården och socialtjänsten måste hålla reda på sig själva. Det ska inte den som har psykisk ohälsa behöva göra. Alla som arbetar inom psykiatrin, socialtjänsten, elevhälsan m.m. gör var och en sitt bästa inom sitt ansvarsområde. Men det kräver ett utpekat samordningsansvar, så ingen hamnar mellan stolarna.
  • Kommuner och regioner ska samordna sin information till barn, unga och föräldrar var en vänder sig med frågor kring psykisk ohälsa och ”en ingång” för hjälp och stöd ska upprättas. Förslagsvis med utgångspunkt från elevhälsan.

Prenumerera på pressmeddelanden

Skriv in din e-postadress via länken nedan så får du samtliga pressmeddelanden från Vision.

Prenumerera

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vision Direkt

0771 44 00 00

Frågor & svar