Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

warning icon

Systemunderhåll

Socialchefsrapport 2018: Fortsatt tufft rekryteringsläge i socialtjänsten

Publicerad 2018-10-01

Rekryteringsläget i landets socialtjänster är fortfarande tufft, det visar Visions Socialchefsrapport 2018. Över hälften av socialcheferna uppger att det generellt är svårt att rekrytera personal till socialtjänstens verksamheter. Det är fler jämfört med 2017.

Socialsekreterare är en av de yrkesgrupper där det kommer att råda stor brist inom de kommande fem åren, enligt Arbetsförmedlingens prognos.

Det bekräftas nu av Visions Socialchefsrapport. Sämst är förutsättningarna för att rekrytera socialsekreterare och biståndshandläggare, framför allt inom den sociala barn- och ungdomsvården. Jämfört med de två senaste åren ser situationen dock något bättre ut eller ligger kvar på samma nivå som ifjol.

- Det lilla trendbrott och ljusning vi kunde se i fjolårets rapport var dessvärre skört. Förutsättningarna för att rekrytera ny personal till socialtjänsten är fortfarande mycket tuffa. Vi hade hoppats på en betydligt bättre situation i årets undersökning, säger Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision.

En annan av de yrkesgrupper som är svårast att rekrytera är chefer till myndighetsutövning inom den sociala barn- och ungdomsvården.

Samtidigt ser allt färre av socialcheferna ett behov av inhyrd personal framöver. Behovet kan ses som ytterligare en indikation på läget och möjligheterna att rekrytera och behålla personal. Tre av fyra socialchefer anger att verksamheterna har hyrt in konsulter under det senaste året för att klara personalförsörjningen. Det är dock en minskning jämfört med 2017 då motsvarande andel var 85 procent.

34 procent bedömer att behovet av inhyrd personal redan har upphört medan ännu fler, 41 procent, menar att behovet kommer att upphöra inom de närmaste månaderna

- För att skapa stabila personalgrupper i socialtjänsten och ett mänskligt arbetsliv för alla som jobbar där krävs goda villkor och ett aktivt personalarbete. Här måste kommunernas HR-funktioner vara delaktiga, socialtjänsterna kan inte lämnas ensamma att ta ansvar för kompetensförsörjningen, säger Veronica Magnusson.

Vision organiserar 30 000 medlemmar och 450 olika titlar inom socialt arbete. Vi gör årligen en enkät bland landets socialchefer för att följa upp förutsättningar för socialtjänsterna samt villkoren för socialcheferna. Årets Socialchefsrapport bifogas nedan.

För ytterligare kommentarer kontakta Veronica Magnusson, förbundsordförande, tfn 070- 746 21 24 eller Jonas Karlsson, ledarskapsstrateg, tfn 076- 133 03 31.

Prenumerera på pressmeddelanden

Skriv in din e-postadress via länken nedan så får du samtliga pressmeddelanden från Vision.

Prenumerera

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vision Direkt

0771 44 00 00

Frågor & svar