Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

Ny undersökning: Ovanligt med sociala krav i offentliga upphandlingar

Publicerad 2018-08-22

Det finns goda möjligheter att ställa krav i nivå med kollektivavtal vid offentlig upphandling. Det anser en majoritet av Visions medlemmar som jobbar som upphandlare i kommuner, landsting och regioner. Trots det menar många att de ekonomiska kriterierna värderas högre när beslut ska fattas samt att den politiska viljan till schystare upphandling ofta saknas.

Vision har frågat 200 medlemmar som jobbar som upphandlare, upphandlingschefer, upphandlingsjurister och upphandlingsstrateger i kommuner, landsting och regioner om förutsättningarna för en schystare upphandling. En tydlig majoritet bedömer att det är möjligt att ställa upphandlingskrav i nivå med kollektivavtal i mycket stor utsträckning eller ganska stor utsträckning. Endast två procent säger att det inte alls är möjligt.

I praktiken värderas dock de ekonomiska kriterierna tyngst i upphandlingar. Visions medlemmar pekar på flera hinder för att ställa arbetsrättsliga krav. Vanligast är att ekonomiska kriterier ofta är högre prioriterade än sociala krav. Många pekar också på att det saknas en politisk vilja att ställa arbetsrättsliga krav samt att de har otillräckligt stöd från chefer i arbetet.

- Vision vill se ökade ambitioner från makthavare att ställa krav i nivå med kollektivavtal i upphandlingar. Vi behöver ett större fokus på att välfärdstjänsterna som upphandlas håller hög kvalité. Det förutsätter seriösa utförare där medarbetarna har goda villkor och kan göra ett bra jobb, säger Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision.

Vision är en Fair Union och stöttar medlemmar ute på arbetsplatserna med att ställa sociala krav i upphandlingen. Vi ser att en av nycklarna till en schystare upphandling är en bra samverkan mellan upphandlare, ekonomer och fackliga företrädare för att få till en smidig upphandlingsprocess där många perspektiv involveras.

- Att ställa tydliga krav på schysta löner och arbetsvillkor för de anställda kan motverka lönedumpning och stoppa oseriösa företag. Det är också ett sätt att ta ansvar för att Sverige bidrar till att nå internationella mål och överenskommelser kring ett gott arbetsliv för alla, säger Veronica Magnusson, som även är ledamot i Delegationen för Agenda 2030.

För ytterligare kommentarer kontakta Veronica Magnusson, förbundsordförande Vision, tfn: 070 746 21 24 eller Patricia Widergren, strateg, tfn: 070 680 43 64.

Läs enkäten på www.vision.se

 

Prenumerera på pressmeddelanden

Skriv in din e-postadress via länken nedan så får du samtliga pressmeddelanden från Vision.

Prenumerera

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vision Direkt

0771 44 00 00

Frågor & svar