Verkligt trendbrott i sjukfrånvaron kräver bättre arbetsmiljö
2018-03-15
I veckan kom nya siffror från Sveriges Kommuner och Landsting som visar att sjukfrånvaron sjunker och man talar om ett möjligt trendbrott. Men sannolikt beror den sjunkande sjukfrånvaron till stor del på Försäkringskassans förändrade handläggning, snarare än på att arbetslivet blivit mänskligare.
Om det ska ske en långsiktig och bestående minskning av sjukfrånvaron i välfärden krävs satsningar på en bättre arbetsmiljö. Det handlar framförallt om att skapa en balans mellan krav och resurser för att undvika ohälsosam stress.
Visions föreslår bland annat följande åtgärder för att långsiktigt minska sjukfrånvaron i kommuner, landsting och regioner:
- Chefer ska ges bättre förutsättningar att förebygga sjukfrånvaro. Då krävs att de har ansvar för rimligt stora personalgrupper och får rätt stöd från experter inom till exempel HR.
- Satsningar på förebyggande arbetsmiljöarbete och en förebyggande företagshälsovård som också kan fånga upp personer med risk för sjukfrånvaro tidigt.
- Att hälsosamma arbetsplatser blir en prioriterad fråga från högsta nivån i organisationerna och att politiker i kommuner, landsting och regioner utbildas i arbetsmiljöfrågor.
Samtidigt ser vi också att mycket positivt händer ute på Visions medlemmars arbetsplatser. Det handlar till exempel om bättre förutsättningar för chefer, dialog mellan politiker, fackförbund medarbetare och chefer för balans mellan krav och resurser och rätt stöd tidigt till dem som behöver det.
Vision har tillsammans med andra fackförbund i välfärden lyft vår oro för Försäkringskassans ökade avslag och att sjukförsäkringen inte längre ger sjukskrivna den trygghet och möjlighet till rehabilitering och stöd som den borde.
Slutligen är frågan om sjukfrånvaron så mycket mer än bara statistik. Bakom varje sjukskrivning finns en person som drabbats av ohälsa och också ofta en försämrad ekonomi. Ingen ska bli sjuk av sitt jobb och den som blir sjuk ska ha rätt till en trygg försäkring och ett bra stöd för återgång till arbetet.
Veronica Magnusson. förbundsordförande