VA Syds arbete med OSA inspirerar
2018-12-13
”Vad innebär en god arbetsmiljö för dig?” Att ta sig tid för samtal om vad som kan förbättras i arbetsmiljön och utifrån det sätta in konkreta åtgärder är ett väldigt bra sätt att utveckla arbetsplatser på.
Arbetsmiljöverkets föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö (OSA) togs fram för att minska stress och kränkande särbehandling i arbetslivet. Det kommunala vattenbolaget VA Syd i Malmö har involverat sina medarbetare på alla nivåer i arbetet med föreskrifterna – och nu ser man resultat.
Vid ett besök i Malmö besökte jag företaget som levererar friskt dricksvatten, renar avloppsvatten och tar hand om hushållsavfall från över en halv miljon hushåll i Malmö, Lund, Eslöv, Lomma och Burlöv.
VA Syd använder föreskrifterna som en plattform och ett stöd för att konkret ta sig an utmaningarna för en bättre arbetsmiljö. Andra framgångsfaktorer har varit att involvera ledningen, att arbeta stegvis med förändringen och att ha ett medarbetarperspektiv.
Under mitt besök blev det också tydligt att samspelet mellan fack och arbetsgivare fungerar väldigt bra - det finns en gemensam vilja att se möjligheter. Förra året påbörjade man ett omfattande arbete för att öka kunskapen kring föreskrifterna samt att undersöka de olika utmaningar man såg på företaget.
Som utgångspunkt användes bland annat medarbetarundersökningar, medarbetarsamtal, sjukskrivningsantalen och vilka ämnen man pratar om runt fikabordet. All den information som berättar om hur personalen ser på sin arbetsmiljö. Flera dagar avsattes till arbetet där fokus låg på samtal i grupp. Samtliga i företaget deltog HR, chefer och skyddsombud.
Utifrån samtalen identifierades en rad olika risker vilket resulterade i en handlingsplan för respektive avdelning samt en organisationsövergripande åtgärdslista. En av dessa åtgärder har varit att höja chefernas kompetens inom olika områden. Till exempel har man anordnat föreläsningar kring bland annat kränkande särbehandling och systematiskt arbetsmiljöarbete.
Ingången i arbetet är att de allra flesta vill varandra väl och att vi har mycket att vinna på en god arbetsmiljö. Vi behöver dock alla stöd i att göra rätt och att hålla i arbetsmiljöarbetet hela tiden.
Veronica Magnusson, förbundsordförande