Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Mer om medlemskapet

Gå med i a-kassan

Mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?

SMS:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar.

Visions stadgar 

Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Medlemskap i A-kassan

Kom ihåg att ansöka om medlemskap i A-kassan.

A-kassan Vision

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

Upphandlare behöver rätt förutsättningar för att bidra till hållbarhetsmålen

2020-06-17

Idag kom regeringens proposition om Sverige genomförande av Agenda 2030. Många av Visions medlemsgrupper berörs direkt av förslagen i propositionen, inte minst upphandlare.

För att Sverige ska nå målen i Agenda 2030 brukar den offentliga upphandlingens roll och möjligheter betonas. Inte minst under nuvarande kris har betydelsen av en fungerande upphandling av exempelvis skyddsutrustning och annan sjukvårdsmateriel blivit tydligare än någonsin.

I dagens proposition (2019/20:188) lyfter regeringen återigen fram den potential för hållbar utveckling som finns inom offentlig upphandling. Men man konstaterar också att kommuner och regioner behöver mer stöd i att ställa relevanta hållbarhetskrav. Till exempel föreslås att kommuner och regioner delar på befintliga kompetenser via kommunal avtalssamverkan.

För att upphandlingarnas fulla potential som hållbarhetsmotorer ska kunna bli verklighet behöver dock upphandlarnas röst höras. Upphandlare som Vision tillfrågat är positiva till att ställa sociala och arbetsrättsliga krav i tjänsteupphandlingar. Men, i praktiken väger ofta ekonomiska kriterier  tyngre än sociala krav. Många pekar också på att det saknas en politisk vilja att ställa arbetsrättsliga krav och att de har otillräckligt stöd från chefer i arbetet. Detta behöver åtgärdas.

Det krävs också ett modigt och visionärt ledarskap som betraktar upphandlingsfunktionen som den strategiska ledningsfunktion den är. Nämligen ett samhällspolitiskt styrmedel som ger politiker möjlighet att visa vägen och ställa schysta krav - och vi behöver modiga politiker för att nå målen i Agenda 2030. Dessutom behöver samverkan förbättras mellan upphandlare, hållbarhetsspecialister, ekonomer och fackliga företrädare. De lokala kompetenserna finns och ska nyttjas bättre. Så arbetar vi tillsammans för att förverkliga målen i Agenda 2030.

Veronica Magnusson, förbundsordförande

 

Prenumerera på pressmeddelanden

Skriv in din e-postadress via länken nedan så får du samtliga pressmeddelanden från Vision.

Prenumerera

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vision Direkt

0771 44 00 00

Frågor & svar