Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

Stäng ×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Mer om medlemskapet

Mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?

Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Härmed godkänner du villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att du är medveten om att dina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister. Vi behöver uppgifterna för att erbjuda dig medlemskap i enlighet med våra stadgar. 

Läs om hur vi använder dina personuppgifter

Gå till Visions stadgar

Med hjälp av uppgifterna du lämnar betalas din medlemsavgift genom automatiskt avdrag på din lön varje månad. Om det inte går att dra avgiften får du ett inbetalningskort hemskickat med posten, eller till Kivra om du har en digital brevlåda. Du kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura.

Medlemsavgiften baseras på din inkomst och du har själv ett ansvar för att Vision har aktuella uppgifter om dig. Du har möjlighet att själv uppdatera dina uppgifter på Mina sidor.

Dina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver du själv kontakta det bolag som Vision hänvisar dig till.

Du ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med. Tänk dock på att försäkringarna kan omfattas av exempelvis hälsokrav. Därför bör du noggrant läsa informationen som du får hemskickad till dig när du har blivit medlem. Kontakta försäkringsbolaget om du inte uppfyller kraven för försäkringen.

Om du betalar medlemsavgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien för dina personförsäkringar att dras på samma sätt.

Inkomstförsäkringen ingår i ditt medlemskap. Men du måste vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning från inkomstförsäkringen om du blir arbetslös. Glöm inte att söka medlemskap i a-kassan separat från ditt medlemskap i Vision.

Gå till A-kassan Visions webbplats

  • Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision.

Ta tillvara kraften i #metoo

2017-12-22

Metoo- rörelsens vittnesmål om sexuella trakasserier har brutit tystnaden på arbetsplatser och i samhället. Just nu är vi många som funderar på hur vi går vidare. Tänk om vi hade regler och lagar för att motverka trakasserier och kränkningar på jobbet. Som säger att vi på arbetsplatserna ska jobba förebyggande och främjande för att motverka diskriminering.

Fast vänta lite – allt det där har vi ju faktiskt!

Vi har verktygen i form av de nya reglerna i Diskrimineringslagen som kom för ganska exakt ett år sedan. De säger att arbetsgivare ska jobba med aktiva åtgärder, det vill säga ett förebyggande och främjande arbete för att motverka diskriminering och främja lika rättigheter och möjligheter, oavsett diskrimineringsgrund.

2016 fick vi föreskrifterna för organisatorisk och social arbetsmiljö (OSA). Det ett skarpt och viktigt verktyg för att komma tillrätta med sexuella trakasserier och kränkningar på arbetsplatsen. TCO har tagit fram en vägledning för hur man kan arbeta för att leva upp till de nya föreskrifterna om organisatorisk och social arbetsmiljö.

Samtidigt har #metoo visat att det förebyggande arbetet måste stärkas ännu mer.

Givetvis är arbetsgivarna ytterst ansvariga för arbetsmiljön och att följa gällande lagstiftning. Men Vision och andra fack har en viktig roll att spela, inte minst när det gäller att prata om normer och värderingar på arbetsplatsen.

Till hjälp har Vision tagit fram en nätutbildning som just handlar om en arbetsplats där alla kan vara sig själva och trivas En arbetsplats för alla. Utbildningen ger chefer och medarbetare möjlighet att pröva våra fördomar, ifrågasätta normer och få tips om vad vi kan göra i vår vardag. Den kan vara en del i det lagstadgade arbetet med "aktiva åtgärder" eller göras som en del av en arbetsplatsträff med efterföljande diskussion.

På vision.se har vi samlat råd och guider kring sexuella trakasserier och hur du ska agera beroende på om du är medlem, chef eller ombud. Jag vill också tipsa om TCO:s handbok mot sexuella trakasserier, Bryt tystnaden som ger viktig handledning. 

Vi kan alltså konstatera att verktygen finns. Nu är det verkstad som gäller. Och jag hoppas och tror att den kraft och beslutsamhet som frigjorts med #metoo kommer att leda till något stort och viktigt. Att tystnadskulturen bryts och att arbetsgivare tar ansvar och blir mer aktiva i sitt förebyggande arbete. Men också att vi var och en tänker lite extra på hur vi beter oss mot varandra. Lyssnar och känner in signaler och reaktioner från våra medmänniskor. Svårare än så behöver det inte vara.

Veronica Magnusson, förbundsordförande

Prenumerera på pressmeddelanden

Skriv in din e-postadress via länken nedan så får du samtliga pressmeddelanden från Vision.

Prenumerera

Presskontakt

Vill du komma i kontakt med Vision angående ett pressärende? Här hittar du kontaktvägar till vår presschef och pressekreterare.

Kontakt