Socialtjänstens stöd till utsatta barn måste ha högsta prioritet
2019-01-09
SVT Nyheters och Uppdrag Gransknings reportage om barn som farit illa på grund av socialtjänstens agerande bör fungera som en alarmklocka för landets kommunpolitiker. Varje fall av felaktigt agerande från den verksamhet som ska skydda barn innebär en fara för det enskilda barnet och ett misslyckande för samhället. Vi har ett starkt barnskydd i lagstiftningen i Sverige och det är kommunernas ansvar att se till att det fungerar i praktiken.
Precis som granskningen visar är landets socialtjänster ofta medvetna om de brister som råder. Socialtjänsten har under lång tid varit eftersatt när det gäller resurser och status. Många kommuner arbetar systematiskt för att komma till rätta med problemen.
Men det måste finnas en balans mellan krav och resurser. Socialtjänstens uppdrag behöver tydliggöras och renodlas så att tillräckliga resurser finns för kärnuppdragen, som till exempel stöd och skydd för barn. Som det ser ut idag ska socialtjänsten försöka lösa allt från konsekvenserna av bostadsbrist och tillhandhålla arbetsmarknadsåtgärder till unga med psykisk ohälsa och brottsförebyggande arbete.
Precis som både Inspektionen för vård och omsorg (IVO) och Socialstyrelsen fört fram i sina kommentarer till granskningen behöver arbetsbelastningen vara rimlig, oerfaren personal måste få en bra introduktion och all personal behöver ha bra stöd och arbetsledning och kompetensutveckling.
Detta är krav som Vision fört fram i dialog med lokala arbetsgivare under flera års tid. Ytterst är resursfrågan ett ansvar för kommunpolitikerna som är verksamhetsansvariga och ansvariga för arbetsmiljön för socialtjänstens personal.
Men det vilar också ett tungt ansvar på regering och riksdag att tydliggöra socialtjänstens ansvar i relation till andra verksamheter. När hälso- och sjukvården och skolan inte räcker till eller bostadspolitiken inte fungerar hamnar ansvaret ofta i socialtjänstens knä som har det yttersta ansvaret.
Den pågående tillfälliga bemanningssatsningen för den sociala barn- och ungdomsvården har gett goda resultat, enligt Socialstyrelsens uppföljning. 2017 finansierade den 1168 socialsekreterare, chefer och administratörer och kommunerna uppger att inneburit minskad arbetsbelastning för såväl socialsekreterare som chefer med färre ärenden per handläggare och mindre administration. Tid har frigjorts för arbete med myndighetsutövning till barn och unga, stöd och arbetsledning till personal, kvalitetsutveckling av verksamheten och förebyggande arbete.
Kommunerna anser att myndighetsutövningen har stärkts och blivit mer rättssäker och att arbetsmiljön förbättrats. För att fortsätta den positiva trenden anser Vision att satsningen bör permanentas.
En del av den kritik som förs fram i granskningen handlar om bristande kompetens kring att utreda barn. Det är dock viktigt att komma ihåg att Socionomutbildningen är en bred grundutbildning för många olika yrken. Som socialsekreterare behövs yrkesintroduktion och kompetensutveckling för att bli specialiserad inom det man ska arbeta med, till exempel utredningar om stöd och skydd till barn. Detta är arbetsgivarens ansvar att säkerställa. Att vara chef är en egen profession som ställer krav på ledarskapskompetens och att ha bra förutsättningar för att kunna leda medarbetare i ett krävande yrke med svåra bedömningar.
Sverige har ett starkt barnskydd och socialtjänstlagen har ett tydligt barnperspektiv. Om ett år börjar FN:s barnkonvention att gälla som lag i Sverige. Kommunerna måste nu säkerställa att medarbetarna har rätt kompetens att arbeta med barns bästa framför ögonen utifrån socialtjänstlagen och barnkonventionen. Detta arbete måste ha högsta prioritet. Varje barn som inte får det skydd det har rätt till är ett svek från samhällets sida. Det kräver att vi inte bara är många som tillskyndar och kritiserar när det brister – utan många som faktiskt bidrar till att prioritera och bygga en stark socialtjänst.
Veronica Magnusson, förbundsordförande