Socialchefer på rätt väg
2017-09-21
Det hårda arbetet för att behålla och rekrytera ny personal till socialtjänstens verksamheter har gett resultat. I Visions Socialchefsrapport 2017 pekar cheferna på ett efterlängtat trendbrott. Nu måste insatserna fortsätta och intensifieras – annars riskerar förändringen att bli tillfällig.
När jag är ute på arbetsplatser i socialtjänsten blir jag ofta imponerad över hur hårt många kommuner arbetar för att hejda den negativa spiral av hög personalomsättning som dominerat socialtjänsten. En del kommuner har rentav lyckats vända trenden helt och upplever att man har balans när det gäller sin personalförsörjning.
Det är en fantastisk framgång! Men samtidigt är trendbrottet skört. För många kommuner är det fortfarande mycket tufft att rekrytera och behålla medarbetare i socialtjänsten. I synnerhet inom den sociala barn- och ungdomsvården. Därför måste insatserna för att förbättra personalsituationen fortsätta och intensifieras – annars finns stor risk att ljusningen bara blir tillfällig.
Det viktigaste nu är att fortsätta det metodiska arbetet för att ge medarbetarna goda förutsättningar att göra ett professionellt jobb. Till Sveriges socialchefer vill jag därför säga: fortsätt jobba, ni är på rätt väg. Och ta gärna del av de 14 nationella och lokala åtgärder som Vision idag presenterar.
Vision har även sammanställt 101 exempel på framgångsrika insatser från de handlingsplaner som den Nationella samordnaren för den sociala barn- och ungdomsvården, Cecilia Grefve, tagit fram tillsammans med kommunerna. Det är åtgärder som medarbetarna själva lyfter fram som de viktigaste för att förbättra sin arbetssituation, och som förtjänar att få stor spridning.
Det arbete som den nationella samordnaren utfört har haft fokus på utsatta barn och unga. Men situationen inom den sociala barn- och ungdomsvården är inte unik – utmaningarna är desamma i socialtjänstens övriga verksamheter.
Vision ser därför ett tydligt behov av att Barn, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér förlänger och breddar samordnarens uppdrag så att hela socialtjänsten får stöd i att komma igång med förbättringsarbetet. Det är nödvändigt för en socialtjänst där människor får den hjälp och det stöd de behöver. Men också för ett arbetsliv där varje medarbetare kan må bra och ha rätt förutsättningar att göra ett professionellt arbete. Först då har vi skapat ett mänskligt arbetsliv.
Veronica Magnusson, förbundsordförande