Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Mer om medlemskapet

Gå med i a-kassan

Mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?

SMS:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar.

Visions stadgar 

Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Medlemskap i A-kassan

Kom ihåg att ansöka om medlemskap i A-kassan.

A-kassan Vision

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

Låt barnets bästa väga tyngre än föräldrarätten

2020-03-09

Det som inte ska hända har hänt. Ett litet barn har avlidit trots att socialtjänst och rättsväsende varit inblandade, och historien nystas upp i nyhetsartiklar och i sociala medier. Vi är många som försöker förstå vad som gick fel.

Hur kunde lagstiftningen möjliggöra att domstolen går emot socialtjänstens professionella bedömning kring vad som var bäst för flickan? Hur kan föräldrarätten väga tyngre än barnets bästa? Utan att gå närmare in på vad som hände flickan som kallades för Lilla hjärtat så är det uppenbart att lagstiftningen behöver skärpas så att barnets bästa alltid väger tyngre än föräldrarätten.

När det gäller vård enligt lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU) finns färdiga förslag från den statliga utredningen Utredningen om tvångsvård för barn och unga:s betänkande SOU 2015:71. Där föreslås bland annat att det i lagstiftningen förs in att barnets bästa ska vara avgörande vid prövning av om vård i familjehem enligt LVU, på grund av missförhållanden i hemmet, ska upphöra.

Håkan Ceder som var regeringens särskilda utredare tar tydligt ställning i sitt förslag: ”Beslut om vårdens upphörande ska inte fattas om det strider mot barnets bästa. Utredningen anser i stället att prövningen av om vården kan upphöra ska utgå från barnets vilja samt barnet aktuella situation och behov.”

Vid ett sådant förtydligande i lagen ska domstolen låta socialtjänstens professionella bedömning kring barnets bästa vara avgörande vid beslut om upphörande av tvångsvård av barn. Det här förslaget har legat på regeringens bord sedan 2015. Det är bråttom nu, och mycket bra att socialminister Lena Hallengren med stöd från partiledare från oppositionen tar detta på största allvar och avser att gå fram med förslag som stärker barnperspektivet i LVU. Då kommer barnets bästa och professionens röst få större genomslag hos politiker och i domstolar.

Veronica Magnusson, förbundsordförande

Prenumerera på pressmeddelanden

Skriv in din e-postadress via länken nedan så får du samtliga pressmeddelanden från Vision.

Prenumerera

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vision Direkt

0771 44 00 00

Frågor & svar