Låt barnets bästa väga tyngre än föräldrarätten
2020-03-09
Det som inte ska hända har hänt. Ett litet barn har avlidit trots att socialtjänst och rättsväsende varit inblandade, och historien nystas upp i nyhetsartiklar och i sociala medier. Vi är många som försöker förstå vad som gick fel.
Hur kunde lagstiftningen möjliggöra att domstolen går emot socialtjänstens professionella bedömning kring vad som var bäst för flickan? Hur kan föräldrarätten väga tyngre än barnets bästa? Utan att gå närmare in på vad som hände flickan som kallades för Lilla hjärtat så är det uppenbart att lagstiftningen behöver skärpas så att barnets bästa alltid väger tyngre än föräldrarätten.
När det gäller vård enligt lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU) finns färdiga förslag från den statliga utredningen Utredningen om tvångsvård för barn och unga:s betänkande SOU 2015:71. Där föreslås bland annat att det i lagstiftningen förs in att barnets bästa ska vara avgörande vid prövning av om vård i familjehem enligt LVU, på grund av missförhållanden i hemmet, ska upphöra.
Håkan Ceder som var regeringens särskilda utredare tar tydligt ställning i sitt förslag: ”Beslut om vårdens upphörande ska inte fattas om det strider mot barnets bästa. Utredningen anser i stället att prövningen av om vården kan upphöra ska utgå från barnets vilja samt barnet aktuella situation och behov.”
Vid ett sådant förtydligande i lagen ska domstolen låta socialtjänstens professionella bedömning kring barnets bästa vara avgörande vid beslut om upphörande av tvångsvård av barn. Det här förslaget har legat på regeringens bord sedan 2015. Det är bråttom nu, och mycket bra att socialminister Lena Hallengren med stöd från partiledare från oppositionen tar detta på största allvar och avser att gå fram med förslag som stärker barnperspektivet i LVU. Då kommer barnets bästa och professionens röst få större genomslag hos politiker och i domstolar.
Veronica Magnusson, förbundsordförande