Kraft för ett mänskligt arbetsliv
2017-09-28
Att skapa schysta arbetsplatser för och med en mångfald av människor är en av våra viktigaste utmaningar. Därför väljer Vision att delta på Bok & Bibliotek, som öppnar idag i Göteborg. Med vår medverkan vill vi lyfta frågan om hur vi skapar ett mänskligt arbetsliv som är fritt från diskriminering.
För Vision handlar ett mänskligt arbetsliv om att alla ska kunna vara sig själva på arbetsplatsen, och få vara med och bidra med sin kompetens. Men trots en bra diskrimineringslagstiftning, som ger goda förutsättningar att motverka diskriminering och främja lika rättigheter och möjligheter, återstår mycket arbete.
Vi vet till exempel att människor med utländskt klingande namn alltför ofta sållas bort i rekryteringsprocessen. Att personer med funktionsnedsättning har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden. Alltför många HBTQ-personer känner fortfarande att de inte kan vara öppna på jobbet. Och de som avviker från den norm som gäller på arbetsplatsen riskerar att bli diskriminerade.
Det är inte förenligt med ett mänskligt arbetsliv. Därför måste vi jobba tillsammans, arbetsgivare och fackliga organisationer, för att förändra attityder och motverka fördomar,
Det handlar till exempel om att skapa ett öppet och tillåtande arbetsklimat, där det tydligt framgår att allas kompetenser bidrar till utveckling. Och där det råder nolltolerans mot diskriminering och kränkande särbehandling. På en socialt trygg arbetsplats vågar människor vara kreativa, modiga och bidra med nya idéer för att utveckla gamla lösningar. Det vinner vi alla på.
Som ett steg på vägen har Vision tagit fram en utbildning om mångfald i arbetslivet. Genom filmer, frågor och övningar får vi utforska och fundera på hur mångfald kan bidra till ett öppnare arbetsliv - en arbetsplats för alla. Gå gärna utbildningen, kanske kan ni göra det i samband med en arbetsplatsträff.
Och du som är på Bok & Bibliotek, besök gärna Visions monter på Internationella torget, H01:22. Du är också välkommen till vårt seminarium om mens som en facklig fråga. Frågan är viktig för miljontals människor runt om i världen som diskrimineras i arbetslivet för att de har mens. På många håll pekas personer som menstruerar ut som orena och nekas rätten till arbete under de dagar blödningen pågår. Mens är i högsta grad en fråga om hälsa, och vi behöver bryta det tabu som finns och fokusera på alla människors rätt till god hälsa och lika livschanser. Jag är stolt över att Vision har varit drivande i att skapa ett internationellt fackligt engagemang i frågan om allas rätt till ett mänskligt arbetsliv.
Veronica Magnusson, förbundsordförande