Jämställda löner - om 32 år!
2018-03-07
Löneskillnaderna mellan kvinnor och män minskar, men det går på tok för långsamt. Med nuvarande förändringstakt når vi jämställda löner först år 2050! Det är inte rimligt, takten måste öka. Nu krävs det krafttag bland arbetsgivare på alla nivåer.
Löneskillnaderna mellan kvinnor och män i Sverige är idag 12 procent, enligt Medlingsinstitutet. De kan illustreras i form av en arbetsdag, 8-17, där kvinnor slutar får betalt för sitt arbete klockan 16.02, medan män får betalt hela dagen.
Den 8 mars delta Vision i kampanjen #lönheladagen som uppmärksammar löneskillnaderna och lägger fram fyra krav för att åstadkomma en förändring.
Ett av kraven handlar om att synliggöra och åtgärda de strukturella löneskillnaderna på arbetsmarknaden. I sektorer och branscher där det jobbar flest kvinnor är lönerna lägre än i sektorer och branscher där det jobbar flest män. Det kan skilja tusentals kronor i månaden mellan en it-tekniker eller en ekonom som jobbar i en kvinnodominerad sektor som till exempel en kommun, jämfört med en it-tekniker eller ekonom i den mansdominerade privata sektorn.
Problemet drabbar alla som jobbar i kvinnodominerade sektorer, både kvinnor och män, och är förstås helt orimligt. Lön ska baseras på kompetens, yrkesskicklighet och ansvar – inte på kön eller var någonstans du jobbar.
Men det går att åstadkomma en förändring. Vision ser att det är genom den lokala lönebildningen ute på arbetsplatserna som vi kan göra mest skillnad. När våra medlemmar får betalt efter sin skicklighet, sin prestation på jobbet och sin kompetens, då får de högre lön.
En ny studie från Arbetsmarknadsekonomiska rådet ger stöd åt den tesen. Rapporten visar att kollektivavtal utan angivna nivåer, som Vision tecknat på flera avtalsområden, har lett till större lönespridning ute på arbetsplatserna. Och när några går före och får en högre lön kan fler komma efter. Det gynnar löneutvecklingen i stort och minskar de strukturella löneskillnaderna.
Just nu pågår löneöversyner på våra arbetsplatser. En viktig utgångspunkt för samtalen mellan fack och arbetsgivare är att analysera personalsituationen. Vilka yrkesgrupper behöver man satsa särskilt på? Hur ska man kunna attrahera unga akademiker?
I den processen är jämställda löner och villkor en betydelsefull faktor där Vision spelar en viktig roll för att skapa ett mänskligare arbetsliv där alla får betalt hela dagen.
Veronica Magnusson, förbundsordförande