IT-skyddsronder minskar stressen
2018-01-23
Datorer som hänger sig, tekniska system som tar tid att logga in i och som inte pratar med varandra. För några år sedan gjorde Vision en undersökning som visade att våra medlemmar ägnar i snitt 26 minuter av sin arbetsdag åt krånglande IT-system.
Självklart orsakar det mycket stress och frustration, och jag tror att vi alla är eniga om behovet av större användbarhet. Så hur gör vi?
Visions rapporter visar att en av nycklarna till framgång är att involvera medarbetare och chefer med verksamhetskompetens tidigt i utvecklingsprocessen. Vi ser att när medarbetare samt första och andra linjens chefer i kommunal verksamhet har inflytande i utvecklingsarbetet och inför upphandling av IT, då ökar användbarheten och effektiviteten hos de digitala lösningarna. Den digitala arbetsmiljön blir bättre med lägre stress och strul så att det stödjer mer och stör mindre. När medarbetarnas förbättringsidéer tas tillvara leder det till en effektivare verksamhet.
Ett annat framgångsrecept är att genomföra IT-skyddsronden för att undersöka den digitala arbetsmiljön. IT-skyddsronden bidrar till ett värdefullt lärande som i sin tur bidrar till en ändamålsenlig verksamhetsutveckling genom digitalisering. I ronden ingår kartläggning, analys, riskbedömning och möjligheter till förbättringar av IT-systemen. Skyddsronden bidrar med feedback till organisationen om behov av förbättringsrutiner och utvecklingsbehov av både system och organisationens digitala kompetens. Läs mer om hur du gör en IT-skyddsrond och om digital arbetsmiljö här.
Just nu pågår Mötesplats välfärdsteknologi och e-hälsa , en mässa om införandet av ny teknik inom kommunal vård och omsorg. Vision är på plats och lyfter just IT-skyddsronder som en metod för att undersöka den digitala arbetsmiljön, minska stressen och skapa ett mänskligare arbetsliv – det tjänar vi alla på!
Veronica Magnusson, förbundsordförande